Dan Motreanu: „Roaming ca acasă- un nou pas spre Piața digitală”

0
180

Ca deputat european, membru al grupului PPE, susțin acordul politic la care s-a ajuns în trilogul Parlament, Consiliu, Comisie cu privire la noul Regulament privind roaming-ul.

Cetățenii vor continua să apeleze, să trimită SMS și să utilizeze datele, atunci când călătoresc în interiorul UE, fără costuri suplimentare până în 2032. În plus, și cu aceeași calitate de acasă: 5G acasă, 5G în străinătate, dacă rețeaua suportă acest lucru. Parlamentul a insistat asupra interzicerii practicilor care reduc calitatea serviciilor de roaming, de exemplu, prin comutarea conexiunii de la 4G la 3G.

Călătorii vor avea acces la serviciile de urgență fără nicio taxă suplimentară, prin apel sau SMS, inclusiv transmiterea informațiilor privind localizarea apelantului, indiferent de locul în care se află în Europa.

De acum înainte, operatorii sunt obligați să își informeze în mod adecvat clienții cu privire la taxele suplimentare atunci când se află în străinătate și apelează servicii post vânzare, de asistență tehnică sau societăți de asigurări.

Noul regulament garantează o mai bună informare a consumatorilor și o întrerupere automată a conectării la rețelele neterestre (nave, aeronave) atunci când factura atinge, de exemplu, un cost de 50 EUR. Operatorii pot oferi servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a renunța la serviciile de roaming pe nave maritime sau aeronave”.

(Dan Motreanu- deputat european, membru al grupului PPE)