Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Au fost adoptate noile norme ale Uniunii Europene referitoare la ambalaje, pentru combaterea creșterii constante a deșeurilor”

Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Au fost adoptate noile norme ale Uniunii Europene referitoare la ambalaje, pentru combaterea creșterii constante a deșeurilor”

0
Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Au fost adoptate noile norme ale Uniunii Europene referitoare la ambalaje, pentru combaterea creșterii constante a deșeurilor”

„Am adoptat în Parlamentul European mandatul privind noile norme ale Uniunii Europene referitoare la ambalaje, având ca scop combaterea creșterii constante a deșeurilor de ambalaje și stimularea practicilor de reutilizare și reciclare.

Aceste norme revizuite includ obiective ambițioase de reducere a ambalajelor, stabilind ținte specifice pentru diminuarea ambalajelor din plastic cu 10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040. De asemenea, propunem interzicerea vânzării pungilor din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu anumite excepții justificate din motive de igienă sau pentru prevenirea risipei de alimente.
  • Într-un efort de a reduce consumul de ambalaje de unică folosință, am propus restricții asupra utilizării unor format de ambalaje, cum ar fi cele în miniatură pentru produsele de toaletă oferite de hoteluri sau folia termoretractabilă utilizată pentru valize în aeroporturi.
  • Pentru protecția sănătății consumatorilor, am solicitat interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile” precum PFAS și bisfenolul A în ambalajele care intră în contact cu alimentele.
  • Noile reglementări promovează și opțiuni de reutilizare și reumplere pentru consumatori, cerând distribuitorilor finali de băuturi și alimente să ofere posibilitatea utilizării recipientelor aduse de clienți.
  • În ceea ce privește reciclarea, noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, cu anumite derogări temporare pentru ambalajele speciale cum ar fi cele alimentare din lemn și ceară. Este de asemenea ținta ca până în 2029, 90% din materialele conținute în ambalaje să fie colectate separat.
  • Am decis, de asemenea, să exceptăm ambalajele conținând vin, băuturi spirtoase, lapte și anumite produse lactate din aceste norme revizuite, pentru a proteja tradițiile specifice și valoarea culturală a acestor produse. Această abordare reflectă un echilibru între protejarea patrimoniului cultural și istoric specific și angajamentul Uniunii Europene de a promova un mediu mai sustenabil prin reducerea deșeurilor de ambalaje.

(Dan MOTREANU, vicepreședintele PNL)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14.6 ° C
14.6 °
14.6 °
54 %
1.6kmh
100 %
Dum
17 °
lun
20 °
mar
17 °
mie
18 °
joi
16 °