Acasă Actualitate Dan Motreanu: „Cultivarea carbonului, un nou model de afaceri ecologic pentru agricultură”

Dan Motreanu: „Cultivarea carbonului, un nou model de afaceri ecologic pentru agricultură”

0
Dan Motreanu: „Cultivarea carbonului, un nou model de afaceri ecologic pentru agricultură”

Cultivarea carbonului va contribui la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în sectorul agricol, prevăzut în revizuirea regulamentului LULUCF, pentru care sunt responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European.

Practic, prin cultivarea carbonului se vor recompensa practicile agricole care, fie reduc emisiile de gaze cu efect de seră (GES), fie le captează în solurile agricole, precum:

  • agrosilvicultura

  • perturbarea mecanică minimă a solului (reducerea aratului)

  • culturi de acoperire a solului sau culturi secundare (ce pot fi valorificate)

  • refacerea și reumidificarea turbăriilor

  • gestionarea carbonului din solul pajiștilor etc.

Estimările Comisiei Europene prevăd că, pentru fiecare tonă de GES redusă sau captată în sol, agricultorul primește 30-40 EUR. Acești bani vor veni fie din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC) – pentru statele membre care includ cultivarea carbonului în eco-scheme, fie de pe piețele voluntare de carbon – adică de la companiile private care vor să compenseze impactul negativ asupra mediului generat de GES pe care le produc.

Cultivarea carbonului generează efecte pozitive asupra climei și mediului împreună cu numeroase beneficii conexe pentru agricultori. Mai exact, o acumulare de carbon în sol sub formă organică îl face mai fertil, mai biodivers și mai rezilient, necesitând o cantitate mai redusă de îngrășăminte, apă, pesticide și energie și producând în final o recoltă mai bogată și mai sănătoasă.

Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere legislativă pentru certificarea cultivării carbonului care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului până la sfârșitul acestui an.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și președinte al PNL Giurgiu)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
4.6 ° C
4.6 °
4.6 °
87 %
3kmh
11 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
18 °