Dan MOTREANU: „Criza îngrășămintelor pune în pericol securitatea alimentară a UE pentru 2023”

0
273

Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu a adresat o întrebare Comisiei Europene, solicitând explicații cu privire la amânarea Planului de acțiune pentru o gestiune integrată a nutrienților pe 2023, cerând alternative imediate pentru aplanarea crizei îngrășămintelor.

„Criza îngrășămintelor pune în pericol securitatea alimentară a UE pentru 2023 și afectează puterea de cumpărare a fermierilor și a consumatorilor.

Planul de acțiune pentru o gestiune integrată a nutrienților va urmări o aplicare mai durabilă a nutrienților și stimularea pieței pentru recuperarea nutrienților și circularitate în scopul de a atinge obiectivul de reducere a pierderilor de nutrienți cu cel puțin 50% până în 2030.

Se preconizează că atingerea acestui obiectiv va permite reducerea utilizării îngrășămintelor cu 20%, ce ar permite și reducerea dependenței de îngrășăminte chimice importate.

În cadrul Grupului PPE din Parlamentul European am subliniat încă din februarie importanța utilizării îngrășămintelor obținute din gunoiul de grajd prelucrat cum ar fi produsele RENURE (REcovered Nitrogen frommanURE – recuperarea azotului din gunoiul de grajd) pentru a reduce dependența de importurile de îngrășăminte și a promova o agricultură mai circulară.

Ca răspuns la solicitările noastre de a permite utilizarea produselor RENURE pentru a reduce presiunea asupra agricultorilor declanșată de prețurile extrem de ridicate ale îngrășămintelor chimice, Comisia a declarat că la utilizarea gunoiului de grajd prelucrat, inclusiv produsele RENURE, pot fi aplicate prevederile Directivei privind nitrații ca îngrășăminte în funcție de nevoile culturilor, fără nicio limitare cu excepția zonelor vulnerabile la nitrați, pentru care limita este de 170 kg azot pe hectar.

De asemenea, pentru aplicarea unor astfel de produse reciclate pe zonele vulnerabile la nitrați, statele membre pot solicita derogări temporare.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)