AcasăActualitateDan Motreanu: „Cele 835 de milioane de euro din programul EU4Hearth vor...

Dan Motreanu: „Cele 835 de milioane de euro din programul EU4Hearth vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății”

Sănătatea va beneficia anul acesta de 835 milioane de euro prin noul program de lucru EU4Health, principalul instrument financiar pentru finanțarea inițiativelor Uniunii în domeniul sănătății.

„Programul de lucru EU4Health 2022 va continua să paveze calea către Uniunea Europeană a Sănătății în cadrul a patru direcții de acțiune generale:

-pregătirea pentru situații de criză;

-prevenirea bolilor;

sistemele de sănătate și forța de muncă din domeniul sănătății;

digitalizare.

Combaterea cancerului și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer reprezintă o componentă transversală a programului EU4Health. În fiecare an, 1,3 milioane de europeni pierd lupta cu cancerul, iar 2,7 milioane sunt diagnosticați cu această boală. Grupul PPE conduce lupta împotriva cancerului în Parlamentul European propunându-și ca obiective:

-investiții suplimentare pentru cercetarea în domeniul cancerului prin programul Horizon Europe;

-încurajarea detectării timpurii a cancerului, printr-o strategie europeană de prevenire și depistare;

-punerea în comun a informațiilor printr-un centru european digital al cancerului;

-cooperare între centrele de cercetare și parteneriate între spitale, mai ales pentru formele rare de cancer;

aceeași îngrijire de calitate pentru toți europenii, prin acreditarea instituțiilor și prin accesul la o platformă europeană de telemedicină.

România va beneficia de 6,25 miliarde de euro in următorii 7 ani pentru consolidarea sistemului medical:

𝟒 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏 – 𝟐𝟎𝟐𝟕, prin care se vor finanța:

-creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacienților cu boli rare și neurologie pediatrică

-programe de diagnosticare precoce și tratament, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer pulmonar, cancer prostată, cancere ginecologice, cancere ale capului și gâtului, testare genetică cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, hepatite/ HIV SIDA, screening metabolic, tuberculoză, testare genetică, screeningul factorilor de risc comuni ai bolilor cronice etc.)

-măsuri de diagnosticare precoce și/sau tratament antenatal/neonatal/postnatal

-spitalele regionale

-creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacientului critic cu patologie vasculară cerebrală acută

-îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii în domeniul terapiilor celulare inovative în hematologie și transplant medular

-optimizarea managementului bolilor cronice hepatice/pancreatice și al cancerelor hepatobiliare/ pancreatice/urologie și transplant renal

-dezvoltarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino la standard de bună practică în fabricație (BPF/GMP) și bună practică de laborator (BPL/GLP).

𝟐,𝟒𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐑𝐞𝐳𝐢𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ (𝐏𝐍𝐑𝐑)

Fondurile vor susține reabilitarea și modernizarea clădirilor unităților sanitare, dotarea cu aparatură și echipamente medicale a acestora, reorganizarea circuitelor, cu asigurarea unor circuite temporare în caz de epidemii, pandemii, precum și alte măsuri necesare creșterii rezilienței în sfera oncologică, a bolilor cardio-vasculare și ATI. Se prevăd:

 -200 de centre comunitare construite sau renovate, cu dotări noi şi personal

 -3000 de cabinete de asistenţă medicală primară dotate și renovate, în special la sate

 -26 secţii de terapie intensivă nou-născuţi, inclusiv ambulanţe pentru transport nou-născuți

30 de ambulatorii reabilitate/modernizate/extinse/dotate

-10 unităţi medicale mobile.”

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14 ° C
14 °
14 °
53 %
5.5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!