Dan Motreanu: „Acțiunea comună în materie de sănătate asigură solidaritatea UE”.

0
43

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European (ENVI), susține că este necesară o mai bună coordonare a Uniunii Europene pentru gestionarea viitoarelor crize sanitare.

În sesiunea plenară de la Strasbourg, dezbatem și votăm Regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate, un adevărat plan european de urgență în domeniul sănătății.

Criza COVID-19 a demonstrat că nicio țară UE nu poate combate de una singură o pandemie. Acțiunea comună rapidă și eficientă asigură solidaritatea în cadrul Uniunii Europene. Cooperarea, coordonarea sistemelor naționale de sănătate și dialogul cu agențiile UE în domeniul sănătății sunt esențiale în acest sens.

Regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate reflectă lecțiile învățate de-a lungul pandemiei COVID-19. El instituie un sistem eficient de coordonare a răspunsului european la orice tip de amenințare la adresa sănătății publice: boli infecțioase, amenințări de origine ecologică, alimentară, biologică, chimică sau necunoscută.

Astfel, sistemul de alertă precoce și răspuns rapid (SAPR) va fi actualizat și se vor organiza audituri și teste de rezistență ale planurilor naționale de pregătire pentru situații de criză sanitară.

Procedurile comune de achiziții publice (medicamente, vaccinuri, dispozitive medicale) vor fi generalizate. Regulamentul prevede formarea și mobilitatea profesioniștilor din domeniul sănătății și consolidarea agențiilor europene de sănătate” – transmite europarlamentarul PNL, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European.

(Dan MOTREANU – europarlamentar PNL)