Din 9 decembrie a apărut în Monitorul Oficial actul tip care reglementează intrarea în legalitate pentru persoanele fizice sau juridice care au edificate în extravilan construcții și nu au obținut autorizație de construire sau scoatere din circuitul agricol a terenului aferent construcțiilor.

„În acest sens e de menționat faptul că s-a prelungit perioada pentru a se depune documentele care stau la baza intrării în legalitate, cu încă 5 ani în sensul că se vor percepe taxe de trei ori mai mari pentru suprafețele care au fost edificate înainte de 2017, sau în cursul anului 2017”, declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor.

La Giurgiu se pare că sunt trei asemenea situații, din statisticile de care dispune, la acest moment, Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu. Suprafețele nu sunt exagerat de mari, fiind vorba de terenuri pe care sunt ridicate spații pentru birouri sau locuințe.

În ceea ce privește construcțiile de tip hale, având destinație agricolă, se permitea construirea lor în extravilan și obținerea tuturor documentelor.

Conform Legii 186, cea care a stat la baza noului act normativ intrat în vigoare la începutul acestei luni, tariful datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan se calculează înmulțind suprafața exprimată în metri pătrați a terenului solicitat pentru a fi scos din circuitul agricol cu valoarea pe metrul pătrat cuprinsă între 2 lei/mp (teren agricol clasa 5) și 4 lei/mp (teren agricol clasa 1).

(Jurnal)