„Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina”, a decis miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.  Procesul de la Haga a fost deschis de Kiev, care a cerut celui mai înalt tribunal al Organizației Națiunilor Unite să dispună Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina.

Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a solicitat Curţii Internaționale de la Haga să ordone încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina a cerut judecătorilor să decidă asupra faptului nu există o justificare legală și reală privind această invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie şi 8 martie, respingând competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina.

Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, președintele judecător al Curții.

De asemenea, i se solicită Rusiei să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a subliniat Joan Donoghue în cursul audierii, conform Agerpres.

Deşi verdictul Curții Internaționale de Justiție au caracter obligatoriu şi nu există posibilitatea unui recurs, instanța de la Haga nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

(Jurnal)