Curtea de Conturi a publicat recent „cartea albă” a acestei instituţii, în care prezintă activitatea şi rezultatele de la începutul anului 2009 şi până la jumătatea acestui an. Instituţia, conform ECONOMICA.net, a calculat prejudicii de aproape 12 miliarde de lei. Pentru cea mai mare parte a lor, au fost sesizaţi procurorii.

Plăţile nelegale (prejudiciile) calculate de Curtea de Conturi în urma acţiunilor de audit/control efectuate în perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2017 se ridică la 11,94 miliarde de lei, conform documentului. Defalcat, din cele circa 12 miliarde calculate ca prejudicii, cele mai mari (circa 4 miliarde de lei) sunt trecute în dreptul bugetelor locale. Urmează bugetul de stat, cu 3,57 miliarde, şi bugetele de venituri şi cheltuieli ale agenţilor economici, cu 2,37 miliarde de lei.

Iată ce scrie, detaliat în Cartea Albă despre toată această perioadă de jaf şi crasă ignoranţă manifestată de angajaţii statului: În perioada ianuarie 01.01.2009-30.06.2017, în baza prevederilor Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, departamentul juridic a sesizat organele de urmărire penală în 718 de cazuri care privesc fapte ce prezintă indicii de săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, fals, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea entităţii a măsurilor transmise de către Curtea de Conturi (infracţiunea prevăzută de art. 64 din Legea nr. 94/1992) etc., cu un prejudiciu estimat la 11.350.355,75 mii lei.

Conform sintagmei nicio faptă rea nu rămâne nerăsplătită, Guvernul României a găsit însă de cuviinţă să mărească salariile bugetarilor, oferindu-le tot felul de bonusuri, vouchere de vacanţă şi noi zile libere în calendar…                           

 (Jurnal)