Cum vor învăța, din toamnă, elevii giurgiuveni!

0
672

Din toamnă, fiecare unitate de învăţământ va lua propria decizie de a trece la învăţământul online, în urma consultării cu asociaţiile de părinţi, în funcţie de situaţia epidemiologică din zona respectivă, potrivit unei propuneri de Ordonanţă de Urgenţă.

Această decizie trebuie înaintată inspectoratului şcolar judeţean, care o va înainta, la rândul său, comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, în vederea aprobării prin hotărâre.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va dispune prin hotărârea adoptată atât cu privire la perioada de aplicabilitate a măsurilor adoptate, cât şi cu privire la alte măsuri specifice ce trebuie luate de unitatea de învăţământ preuniversitar, în funcţie de situaţia epidemiologică”, se arată în proiectul de act normativ.  

Inspectoratul şcolar judeţean trebuie să comunice săptămânal Ministerului Educaţiei şi Cercetării măsurile dispuse de către comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

În situaţia în care se va impune prelungirea perioadei de aplicabilitate a hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, procedura de adoptare a unei noi hotărâri se va relua.  

Proiectul de act normativ mai specifică faptul că reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a elevilor la clasă, suspendate anterior, nu va ma fi decisă de şcoli, ci va fi dispusă prin hotărâre a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, cu avizul direcţiilor judeţene de sănătate publică şi informarea şcolilor şi a inspectoratelor şcolare. Prelucrarea datelor cu caracter personal ale participanţilor la şcoala online vor fi lăsate pe seama şcolilor, în baza unei proceduri proprii, axată pe o metodologie-cadru elaborată Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi aprobată prin ordin al ministrului, cu respectarea legislaţiei specifice în vigoare. 

Proiectul de act normativ conţine şi câteva modificări la Legea Educaţiei. Astfel, planurile-cadru ar urma să fie aplicate din această toamnă, pentru fiecare ciclu de învăţământ. Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu sau modulelor de pregătire, stabilit prin aceste planuri-cadru, va fi aprobat prin ordin de ministru şi se va aplica pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a, începând din anul şcolar 2020-2021.

Dacă şcoala va fi limitată la un număr redus de ore sau trece în online, ministrul poate reglementa prin ordin chiar numărul de ore pentru fiecare disciplină, precum şi ponderea lor în programa şcolară.

Contactați, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu au precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, că data la care se va stabili scenariul după care vor începe cursurile în județul nostru este 7 septembrie.

Suntem pregătiți pentru toate cele trei variante de începere a cursurilor, însă decizia va fi luată pe data de 7 septembrie”, au mai precizat reprezentanții ISJ Giurgiu.

(Jurnal)