Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, decesele care survin în urma infectării cu noul coronavirus, vor fi tratate în mod diferit față de restul.

Astfel, persoana decedată va fi văzută de maxim doi membri ai familiei, aceștia fiind îmbrăcați corespunzător cu haine de protecție. De asemenea, sicriul se va sigila imediat, iar înmormântarea va avea loc în scurt timp.

Ce prevede protoculul deceselor cauzate de COVID-19

Pe data de 13 martie, ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial prevedea protocolul celor decedați de COVID 19 (coronavirus) urmând să fie unul extrem de strict. Din păcate, în România au fost înregistrare până în prezent 8 decese ( nr. înregistrat la 24 martie) , ale căror familii vor trebui să respecte întreg protocolul de înmormântare.

În afara faptului că trupul persoanei decedate va putea fi văzut de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție și mănuși de protecție, acesta va fi băgat în saci și se va dezinfecta cu produse biocide.

Ulterior acestor procedee, trupul va fi băgat în sicriu, urmând ca acesta să fie sigilat și îngropat: Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol)”, se menționează în documentul oficial, potrivit hotnews.ro.

Această procedură va fi urmată de următorul pas, în care cadavrul va fi dus către morgă, iar liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate tot cu produse pe bază de formol.

Înmormântarea va fi făcută într-un timp foarte scurt, iar sicriul va rămâne închis, fără a fi permisă orice intenție de a-l deschide.

(Jurnal)