sâmbătă, ianuarie 25, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Cum stăm cu „violenţa în familie” la Giurgiu. Cifre îngrijorătoare, prezentate de oficialităţi

Cum stăm cu „violenţa în familie” la Giurgiu. Cifre îngrijorătoare, prezentate de oficialităţi

0
Cum stăm cu „violenţa în familie” la Giurgiu. Cifre îngrijorătoare, prezentate de oficialităţi

violentaMasa rotundă găzduită luni 17 iulie, de către Consiliul Judeţean Giurgiu s-a bucurat de o prezenţă selectă. Ea  a scos la iveală o rea-litate îngrijorătoare: numărul femeilor abuzate (de parteneri sau de persoane necunoscute) este în creştere, atât la nivel naţional cât şi în judeţul nostru.

Statisticile prezentate în cadrul seminarului cu tema „Violenţa domestică în judeţul Giurgiu în contextul societăţii Româneşti” nu sunt deloc îmbucurătoare.

Viorel Polexe, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu a precizat cu această ocazie că, în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut de la 189 la 323. Cele mai multe, 223, au fost raportate în mediul rural, dar nici mediul urban nu este ocolit de violenţe: circa o treime din cazuri. În ceea ce priveşte locul în care s-au petrecut abuzurile, 71 au fost raportate la domiciliu, în timp ce restul de 252 în alte locuri.

Pe de altă parte, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Giurgiu, col. Dan Ruşanu, a precizat că, în primele şase luni ale acestui an, au fost aplicate peste două sute de sancţiuni contravenţionale pentru adresarea de injurii, expresii jignitoare şi ameninţări cu acte de violenţă, peste 40 de sancţiuni contravenţionale pentru provocarea de scandal, o sancţiune contravenţio-nală pentru alungarea, din locuinţa comună, a soţului sau soţiei, precum şi a altei persoane aflate în întreţinere. Cuantumul total al amenzilor aplicate pentru faptele menţionate depăşeşte suma de 48.000 de lei.

„Cauzele care duc la violenţe sunt, în general, aceleaşi: alcoolul, educaţia precară, situaţia financiară şi, nu în ultimul rând, gelozia. Victime ale violenţei cad, în primul rând, soţiile, dar nici soţii nu sunt scutiţi de asemenea ieşiri. De aceea, tot ce putem face noi, ca poliţişti, este să instituim un ordin de protecţie, numit INTERDIT PLUS, care va intra în vigoare în curând”, spunea şeful poliţiei.

Prezentă, la rândul său, la discuţii, europarlamentarul social-democrat Viorica Dăncilă, cunoscută pentru atitudinea vehementă împotriva violenţei domestice, îndreptate în special împotriva femeii, a precizat: „Este trist şi revoltător că vorbim despre aşa ceva, şi de aceea avem nevoie să găsim metode care să conducă la diminuarea acestui fenomen. În primul rând, avem nevoie de educaţie, care să ducă la reducerea faptelor de violenţă, iar femeilor să nu le mai fie ruşine să anunţe autorităţilor faptele de violenţă la care sunt supuse. Totodată, traficul de persoane şi violenţa domestică ar trebui să fie incriminate mai mult la nivel european!”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

„Absolut toată lumea vorbeşte despre un flagel,nu despre un fenomen”, preciza la rândul ei,  se-cretarul de stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse şi Familie, Graţiela Drăghici. „Din păcate, circa 75% dintre femeile abuzate nu raportează, azi, cazurile de violenţă. Până acum, măsurile luate şi-au atins ţintele, în sensul că avem, totuşi, rezultate mai bune. Misiunea noastră este să interve-nim, să punem în centrul legii victima. De aceea, lucrăm la modificarea şi completarea Legii 217 privind violenţa domestică, şi, în baza Programului de Guvernare, avem în vedere contruirea unui număr de 20 de centre pentru femei şi a altor 8 centre de criză pentru situaţiile de viol”, a mai spus Graţiela Drăghici.

Invitată a seminarului, deputatul Elena Dinu a precizat, la rândul ei, că asemenea oportunităţi de discuţie sunt binevenite. ” Cred că asemenea iniţiative trebuie să fie cât mai dese. Pe de altă parte, trebuie să punem accentul pe prevenirea apariţiilor unor situaţii de violenţă împotriva femeii!”

La rândul său, primarul munici-piului, Nicolae Barbu, în calitate de invitat,  a pus punctul pe „i”, spunând că la baza tuturor pro-blemelor care se ivesc, legate de violenţă, stă, în primul rând, educaţia.

„Noi nu putem, aici, eradica fenomenul, dar îl putem atenua. Din păcate, şi  o spun cu sinceritate, cauza principală o reprezintă educaţia sau, mai corect spus, lipsa celor şapte ani de-acasă. Ce a văzut în familie, copilul, acelaşi lucru îl va face şi ca adult. De aceea, avem nevoie de o aplicare cât mai rapidă a legii, astfel ca violenţele domestice, împotriva femeii sau copiilor, să fie cât mai puţine”, a mai spus primarul municipiului.

Seminarul a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, la iniţiativa europarlamentarului Viorica Dăncilă, a vicepreşedintei OFSD, Aurelia Dobre, şi a autorităţilor publice locale.

(Jurnal)

 

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.5 °
6.5 °
75 %
0.5kmh
93 %
sâm
7 °
Dum
12 °
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com