În noiembrie 2019, ministrul Vela a anunţat că au fost suspendate concursurile şi examenele de ocupare a unor funcţii în MAI până când va fi încheiat auditul în instituţie şi până când va fi gândit bugetul pentru 2020. Șeful de la Interne a spus că toate examenele erau organizate pentru pile şi relaţii.
Evident că, dacă se fac abuzuri sau presiuni politice pe unii sau pe alţii, nu voi fi de acord şi nu voi tolera. (…) Concursurile şi examenele acestea sunt organizate mai mult cred că pentru pile şi relaţii. Nu ştiu dacă strict politice, dar în mare măsură, da”, a afirmat Marcel Vela.

Conform ministrului Vela, suspendarea examenelor de ocupare a unor funcţii din cadrul MAI va continua până când vor fi regândite toate schimbările care vizează instituţia.

„(Vor fi sistate, n.r.) până vom face auditul, până vom analiza variante de organizare şi restructurare a Ministerului, până vom gândi bugetul pe anul 2020. Această sistare şi această suspendare este firească având în vedere că dorim, pentru 2020, o regândire şi reorganizare a Ministerului şi evident o propunere de buget pertinentă şi corectă pentru 2020”, a mai explicat Marcel Vela.