foto arhiva
foto arhiva

 De menționat că în această perioadă dinainte de Crăciun, seria acțiunilor de control vizând vânzarea de carne de porc în oboare/târguri neautorizate, prin centre neautorizate sau direct din curtea gospodăriilor particulare, continuă în județul Giurgiu. La una dintre ele, în comuna Călugăreni, am participat și noi , sâmbătă 17 decembrie. După cum am constatat  o serie de cetățeni se sustrag fiscalizării produselor, vânzând fără autorizații sanitar-veterinare și fără a plăti taxe la stat, direct din gospodăriile lor. Din păcate Legea nu ajută organele de control  să poată acționa asupra celor care vând ziua în amiaza mare carne direct din gospodăria proprie. Nimeni nu are dreptul de a intra în curtea vânzătorilor de carne. La rândul lor cumpărătorii refuză să colaboreze cu autoritățile sau cu organele de control, fericiți că pot cumpăra carne de porc ”crescut la curte” , deși nu întotdeauna lucrurile stau chiar așa,  multe dintre animale fiind hrănite în ferme și apoi achiziționate de către cetățenii din comune pentru a fi vândute.

Câte unități au fost controlate în această perioadă

Activitățile  Biroului  CONTROL OFICIAL SIGURANTA ALIMENTELOR din cadul DSVSA Giurgiu s-au intensificat și ele  în ultima perioadă . Așa se face că în săptămâna 12-16 decembrie  au fost verificate un număr de 82 unitati înregistrate/ autorizate sanitar veterinar. Cu acest prilej s-a aplicat un număr de 4 avertismente. La rândul lor inspectorii biroului Antifraudă au efectuat controale în unitati supuse controlului  sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, în baza sesizarilor/reclamatiilor si a altor dispozitii date de conducerea DSVSA. La o unitate s-au constatat neconformitati structurare, motiv pentru care unitatea a fost sancționata contraventional conf.HG.984/2005, republicata, cu amendă în valoare de 2000 Lei, propunându-se emiterea Ordonantei de Suspendare a activitatii pana la remedierea neconformitatilor.

Tot acum s-au efectuat alte 33 de controale oficiale pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare în perioada Sărbatorilor de iarnă: zeci de magazine, 6 pescării, un restaurant, un catering și 3 fast-fooduri. Bilanțul a fost de 250 kg carne și organe confiscate. Totodată s-a aplicat o amendă contravenționala în valoare de 2000 lei, urmare a raportului de audit la un centru de ambalare ouă.

(Jurnal)