Trei hunedoreni, șase indivizi din Vidra (Ilfov) și un bucureștean au fentat statul român cu un milion de euro.

Conform comunicatului primit de la Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu, în ultima zi a lunii iunie polițiștii Serviciului Investigarea Criminalității Economice au probat și documentat activitatea infracțională celor zece șarlatani care, în perioada  octombrie 2011 – decembrie 2013, au constituit un grup infracțional în scopul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Astfel în cursul anului 2011, o persoană din Hunedoara și una din Vidra au inițiat grupul infracțional la care au aderat și celelalte persoane, desfășurând comerț cu deșeuri feroase și neferoase, precum și materiale de construcții,  pe raza județelor Giurgiu, Ilfov și Hunedoara, creând un prejudiciu bugetului statului de  aproape un milion de euro.

Concret, S. V., un bărbat de 54 ani din Hunedoara, a achiziționat importante cantități de deșeuri metalice de la persoane fizice, din platformele siderurgice Călan și Hunedoara, iar pentru a eluda plata către bugetul de stat a taxelor datorate –  contribuția la fondul de mediu și impozitul pe venit, aceste achiziții nu au fost înregistrate în contabilitatea societății la care este administrator, ci au fost livrate în numele unor societăți tip fantomă, administratori/împuterniciți ai acestora fiind membri de familie ai lui S. V., un bărbat de 28 ani din Vidra, sau persoane fără posibilități financiare, a căror activitate a fost coordonată în mod direct de cei doi.

 În baza facturilor fiscale emise, societățile beneficiare a deșeurilor și a materialelor de construcții, achitau contravaloarea acestora în conturile societăților de unde proveneau aceste facturi, banii fiind retrași numerar în aceeași zi sau în ziua următoare.

„Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva persoanelor în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat. evaziune fiscală și spălare a banilor, pentru trei persoane s-a dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 30.06.2017 până la data de 28.08.2017.” se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu. 

(Jurnal)