Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Cum poți să „crăpi”, la Giurgiu, din cauza unei farmaciste!

Cum poți să „crăpi”, la Giurgiu, din cauza unei farmaciste!

0
Cum poți să „crăpi”, la Giurgiu, din cauza unei farmaciste!

Din cauza faptului că România se află în topul țărilor din punctul de vedere al consumul de antibiotice pe cap de locuitor, Ministerul Sănătății încearcă să reglementeze felul în care farmaciștii eliberează doza de antibiotice la urgență, modificând felul în care trebuie scrise rețetele necompensate pentru antibiotice și antifungice.

În acest context Ministerul precizează că doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în timpul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației pe proprie răspundere a pacientului. Aceasta trebuie să precizeze care este boala pentru care vrea medicamentul, mai arată Ordinul.

Numărul mare de farmacii, așa cum se constată în municipiul Giurgiu, nu întotdeauna înseamnă însă și calitatea serviciilor, căci nu toți farmaciștii își onorează această profesie, unii reducând-o la  nivelul  vânzătorilor ocazionali, de pocnitori,  la colțul străzii, atât  la nivel de cunoștințe cât și la nivel de atitudine față de clienți.

Pe fondul virozelor și a gripei, mulți giurgiuveni au fost nevoiți să  ajungă în ultima perioadă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) pentru a primi ajutor medical. Vă relatăm în rândurile de mai jos un astfel de caz.

Vineri după amiază un giurgiuvean ce trebuia să își completeze tratamentul prescris de medicii de gardă din UPU, cu două pastile de Tamiflu, s-a adresat  Farmaciei ”Dr. Max” din spatele magazinului Romarta.

Farmacista, cu un sictir greu de descris, i-a spus răspicat că aia nu este o rețetă și că nu îi dă niciun medicament. ”Duceți-vă mai întâi la medicul de familie să vă scrie o rețetă…!„ – a strigat nervoasă farmacista, deranjată de insistența pacientului. Atenție, era vorba de doar DOUĂ pastile!

Fiind vineri seara, omul a încercat să explice că până luni niciun medic de familie nu va elibera o rețetă, că tratamentul lui trebuie încheiat cu cele două pastile și că nu poate fi întrerupt. I-a cerut farmacistei să se mai uite o dată pe rețeta primită de la UPU și la parafa medicului de gardă.

Farmacista, însă, extrem de nervoasă și ofensată de insistențe l-a îndrumat fără niciun gram de empatie către ușă.

Omul a întrebat-o cum se numește, privind către ecusonul acesteia, precizându-i că va aduce la cunoștință acest caz Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu.

În acel moment femeia, cuprinsă parcă de convulsii, și-a smuls pur și simplu ecusonul agățat pe halat, cu dorința evidentă de a-și ascunde identitatea…

Și astfel, vânzătoarea „deghizată” în farmacistă, dorind să respecte Ordinul pe care cu siguranță, ori nu l-a citit, ori nu l-a înțeles, a omis să citească și partea cu eliberarea unor antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore fără prescripție în baza unei declarații pe proprie răspundere, chiar și în situația în care considera că medicii de la UPU, nu sunt în stare să elibereze rețete.

În cazul farmacistei Alina C., etica profesională şi jurământul lui Hipocrat rămân doar vorbe goale, moralitatea fiind gonită din farmacie. Și astfel sloganul mult trâmbițat al lanțului ”Dr. Max”, a fost  aruncat, într-o clipă, în derizoriu de Alina C., totul devenind o ipocrizie bine împachetă în sloganuri publicitare.

Și uite așa, un pacient poate ”să crape”, la Giurgiu, din cauza unei farmaciste care habar nu are să interpreteze un document oficial, privând de sănătate un pacient, doar pentru a demonstra cât de corectă este.

Ne întrebăm, dacă ar fi fost vorba despre soțul, mama sau fiica acestei, la fel de scrupuloasă ar fi fost, într-o astfel de situație? Ar fi așteptat să treacă mai bine de trei zile pentru a-și trata membrii de familie cu doza de care aceștia aveau nevoie?

Iată cum, reţelele de farmacii au ajuns să-şi facă o publicitate deșănțată, nemeritată, pe același picior de egalitate cu supermarketurile, iar unii farmaciști să se comporte ca unii precupeți certăreți, care vând leuștean prin piețe…

Poate că după acest caz Colegiul Farmaciștilor din Giurgiu o să se trezească din moțăială și o să le explice farmaciștilor din subordine, extrem de clar și pe înțelesul fiecăruia, cum trebuie aplicate ordinele Ministerului. Asta până când nu se va întâmpla vreo tragedie!

(Asclepios)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
18.9 °
39 %
1.1kmh
91 %
sâm
20 °
Dum
17 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
15 °