Este deja cunoscut faptul că depresia reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni psihice din întreaga lume, ce se poate manifesta la oricine, de la persoane tinere la cele în vârstă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectaţi, fiind a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2004, iar pana în 2020 se preconizează că va deveni principala cauză. Statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieţii. Deşi există tratament, iar medicaţia antidepresivă poate fi eficientă în 60-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectaţi urmează un tratament corespunzător.
În cadrul rubricii de săptămâna aceasta, psihologul Mihaela Covţun ne va prezenta simptomele şi formele depresiei, dar şi cum poate fi tratată o asemenea afecţiune:
Depresia clinică este o stare mentală de tristeţe care persistă pe perioade îndelungate. Episodul depresiv reprezintă o combinaţie de mai multe simptome emoţionale, fizice, comportamentale şi cognitive: prezente în cea mai mare parte a zilei; care persistă timp de cel puţin 2 săptămâni; prezente de curând sau în mod evident agravate în comparaţie cu starea de dinainte a persoanei respective; care produc o deteriorare semnificativă în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcţionare ale individului; care pot fi relatate de persoana în cauză sau pot fi observate de cei din jur.
Simptome: Lipsa poftei de mâncare; Oboseala; Stare de iritabilitate, nelinişte, agitaţie; Gânduri de suicid; Plâns frecvent; Incapacitatea de a simţi emoţii; Sentimente de inutilitate sau vinovăţie excesivă şi inadecvată; Diminuare marcantă a interesului sau a plăcerii pentru toate sau aproape toate activităţile.
De asemenea puteam vorbi şi despre simptome asociate, cum ar fi: dureri de cap, dureri de stomac, dureri articulare, anxietate, atacuri de panică, preocupări excesive faţă de propria sănătate fizică, fobii, dificultăţi în relaţiile intime, libidou scăzut, abuz de alcool sau de alte substanţe.
Studiile au arătat o legătură semnificativă între tulburarea depresivă (majoră) şi accelararea îmbătrânirii celulare, ce conduce la creşterea morbididăţii. Depresia are trei forme: uşoară; moderată şi severă.
În cazul formelor de depresie uşoară şi moderată nu este necesară o medicaţie, ci persoana se poate trata prin: psihoterapie, schimbarea stilului de viaţă, râs, sport, susţinerea familiei, o alimentaţie sănătoasă.
Dacă vorbim însă despre o depresie severă sau recurentă, atunci este imperios necesară apelarea la tratament medicamentos. Este important de menţionat faptul că depresia se poate trata prin şedinţe de terapie şi/sau medicaţie. În funcţie de tipul depresiei şi de personalitatea individului, se apelează la mai multe tipuri de terapii: cognitivă, interpersonală, comportamentală, orientare psihanalitică, terapii familiale. Şedintele de terapie la psiholog se recomandă a fi începute cât mai aproape de debutul simptomelor, pacientul învăţând să îsi stăpânească gândurile negative. În cadrul terapiei, pacientul conştientizează factorii ce au contribuit la instalarea afecţiunii, reuşind să descopere gândurile funcţionale ce aduc un echilibru în normalizarea psihicului.
Pentru mai multe informaţii de specialitate, vă invităm să accesaţi site-ul www.terapiegiurgiu.ro
De asemenea, aşteptăm pe adresa redacţiei noastre – [email protected] – întrebări adresate psihologului Mihaela Covţun, care vă va răspunde într-un articol ulterior.
Jurnal