Cum pot bolnavii de COVID-19 să își recapete mai repede mirosul și gustul!

0
332

Știm de acum cu toții că printre primele simptome ale infectării cu COVID-19,  sunt pierderea mirosului și a gustului ceea ce creează o mare doză de inconfort.  Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, ne arată cum să ne recăpătăm mai repede mirosul și respectiv gustul când acest lucru se întâmplă…

La câteva zile de la debutul bolii Covid, poate să apară ”anosmia”, adică pierderea mirosului… Simți mirosul mâncărurilor, dar nu le simți cum ar trebui, ci mult mai denaturate, cu miros neplăcut, de cauciuc ars, dar  și  mirosurile din jurul tău, ceea ce îți dă o stare de inconfort maxim.

De aceea este foarte important să aplicăm un tratament medicamentos, dar în același timp este foarte  bine să avem grijă și de nas. Acest virus vine la nivelul terminațiilor olfactive și le distruge. De aceea noi trebuie să avem grijă de mucoasa olfactivă.

În primul rând nasul trebuie să fie tot timpul curat, descongestionat și să-i dăm un tratament de hrănire a acestor nervi, căci de fapt se produce o tulburare neurologică. Există de exemplu tratament cu vitamine, Complexul B, cu care putem hrăni acești nervi  pentru a-și reveni mult mai repede. Acest dezechilibru neurologic poate  ține de la câteva zile până la  câteva luni, asta la un procent destul de mic de pacienți afectați de Covid-19.

Un astfel de tratament de stimulare poate duce la o recăpătare a mirosului de 100%! Sunt foarte puține cazuri în care aceste tulburări au ținut 1 an. În acest tratament de stimulare pot intra și niște exerciții de respirații. De exemplu să inspirăm mirosuri de alimente și băuturi puternice ca: hrean, ceapă, lămâie, parfumuri… Dacă inspirăm de mai multe ori pe zi astfel de mirosuri trezim acest simț și  în acest mod el se va recupera mult mai repede.

 Noi mâncăm nu numai cu gustul, ci și prin miros… Dacă simțim că mâncarea are un miros plăcut atunci o mâncăm. Mirosul vine mână în mână cu gustul. Dacă dispare mirosul dispare și gustul, iar fără acesta noi nu mai putem mânca. Atunci vom slăbi, va scădea imunitatea, iar viața noastră va fi cu totul și cu totul alta, putând cădea foarte repede în depresie. Vedeți cât este de important pentru confortul nostru, mirosul și gustul?! Este ca și cum ai trăi fără să te bucuri de viață. De aceea este bine să tratăm boala de la debutul ei.

Trebuie precizat în același timp că degeaba luăm tratament dacă avem nasul înfundat. De aceea este important să folosim spray-uri de descongestionat, să spălăm nasul foarte bine cu apă de mare de la farmacie și, astfel, nasul va primi ceea ce îi trebuie mult mai ușor la nivelul terminațiilor nervoase și în felul acesta mirosul se va reface mult mai repede – a mai precizat medicul orelist.

(Jurnal)