Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au descoperit 33.600 flacoane tip spray care conțin substantă insecticidă, pe care un cetățean bulgar a încercat să le introducă în țară deşi nu deţinea autorizaţie pentru transportul substanţelor periculoase. De asemenea, produsele sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute.

În data de 06.08.2019, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, în cooperare cu lucrători din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Giurgiu, au desfăşurat acțiuni specifice pe linia combaterii traficului cu substanțe toxice.

Astfel, a fost selectat pentru control un autocamion, condus de cetățeanul bulgar M.E.S., în vârstă de 61 de ani, care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, flacoane spray cu substanțe insecticide (spray-uri împotriva țânțarilor), de la o firmă din Bulgaria pentru o firmă din România.

Deoarece şoferul nu poseda o autorizaţie specială pentru transportul substanţelor periculoase, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport, au descoperit, cantitatea totală de 33.600 flacoane spray cu substanță insecticidă, inscripţionate cu numele unei firme cunoscute. Lucrătorii noştri au avut suspiciuni că produsele aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute şi au extins cercetările.

Astfel, șoferul a declarat că este angajatul firmei de transport și nu avea cunoștință despre faptul că produsele transportate sunt contrafăcute.

Întreaga cantitate de insecticid, în valoare totală de 504.000 lei și persoana în cauză au fost preluate de către lucrătorii din I.P.J. Giurgiu care efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând mențiuni false privind mărcile protejate”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998 și ”transport de substanțe periculoase” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 98, alin.3, lit. c din O.U.G. 195/2005, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.