AcasăActualitateCum a fost ziua de Bobotează ( 6 ianuarie 2024), la Giurgiu...

Cum a fost ziua de Bobotează ( 6 ianuarie 2024), la Giurgiu (VIDEO + Galerie FOTO). Cum și cât timp se bea agheasma…

Așa cum este precizat și în postarea Primăriei Giurgiu, „Tradiția de Bobotează, a fost respectată și în acest an la Giurgiu”.

Sâmbătă dimineață, în Ziua de Bobotează, la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din centrul Municipiului, avut loc slujba de sfințire a apei, oficiată de Preasfințitul Părinte dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de un sobor de preoți, în prezența câtorva oficialități printre care și primarul municipiului, Adrian Anghelescu și viceprimarul Ionel Muscalu.

După  acest moment, și după ce giurgiuvenii prezenți într-un număr mare, au primit agheasma binecuvântată, a urmat drumul către locul în care urma săî se desfășoare momentul cel mai gustat de public…

Precizăm că apa sfințită de Bobotează, Agheasma, se consumă până la Odovania Praznicului, adică până la data de 13 ianuarie. Cele opt zile în care se bea apa sfințită, pe stomacul gol, simbolizează veșnicia.

Astfel, întregul alai preoțesc, împreună cu autoritățile locale prezente și cetățenii ce au dorit să se alăture procesiunii, s-au deplasat spre Canalul „Sfântul Gheorghe”.

Conform obiceiului, de la eveniment nu au lipsit caii, căci în ziua de Bobotează tradiția cere ca și caii să fie botezați. Așa se face că proprietarii cabalinelor și-au împodobit caii cu funde, șnururi și clopoței, înhămându-i la căruțele, la fel de frumos decorate, către locul procesiunii.

Ajunși aici,  participanții i-au găsit  pe cei șase giurgiuveni ce așteptau nerăbdători să sară, conform tradiției, în apele reci ale Dunării pentru recuperarea crucii. De notat că ziua frumoasă, primăvăratecă de afară, i-a ajutat pe tinerii competitori să participe, fără prea mari probleme, la acest concurs ce impune mult curaj și bărbăție…

Cele 3 cruci  aruncate  în apă au fost recuperate de către tinerii Pieptea Daniel Ionuț (premiul I), Antonescu Marius (premiul II) și Chiriță Marius Ionuț (premiul III), fiecare dintre aceștia primind recompensă premii din partea autorităților locale și a Episcopiei Giurgiului.

Premiul I a fost în valoare de 500 lei, în timp ce premiul II și premiul III a fost în sumă de 300 lei fiecare. Sumele  au fost înmânate câștigătorilor, împreună cu diplomele, de către primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu și de către viceprimarul, Ionel Muscalu, prezenți la ceremonial…

De asemenea, autoritățile locale au dăruit și celorlalți participanți, premii în valoare de 150 lei și diplome de participare.

La rândul ei Episcopia Giurgiului prin reprezentantul său de seamă, Preasfințitul Părinte dr. Ambrozie, – Episcopul Giurgiului, a înmânat calendare și obiecte religioase celor 6 participanți la inedita competiție…

La finalul evenimentului, cinci dintre cei 6 participanți la competiția desfășurată în apele Dunării, au pozat pentru presă…

De la  desfășurărarea acestui eveniment nu putea lipsi și un moment folcloric care a întregit sărbătoarea și i-a dat totodată fond conținutului acesteia…

( Sursa: Primăria Giurgiu)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
61 %
5.2kmh
100 %
lun
21 °
mar
25 °
mie
26 °
joi
28 °
vin
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com