Animaţie mare pe strada Decebal din municipiul nostru în cursul zilei de marţi, 5 iunie. Motivul l-a constituit deplasarea poliţiştilor locali în zonă, ca urmare a unei solicitări venite în jurul orelor 14,15, conform căreia locatarii din zonă sesizau faptul că, la parterul blocului 61/1D, o societate executa lucrări neautorizate pentru un supermarket Profi care urma să fie deschis la parterul blocului amintit.

„Am fost la faţa locului, cu echipe din compartimentele Disciplina în Construcţii, Mediu şi Ordine Publică, şi am constatat că cele semnalate de cetăţeni se adevereau”, ne preciza directorul Direcţiei Poliţiei Locale Giurgiu, Lazăr Ciobanu. „Am găsit doi muncitori din echipa de constructori condusă de un inginer din Bucureşti, care executau lucrări de amenajare a supermarketului. Unul dintre muncitori, cu un baros de circa 12kg, bătea de zor în peretele exterior pentru amenajarea unei uşi de aprovizionare a magazinului. Când am văzut ce se întâmplă acolo, am luat imediat măsurile necesare: am sistat lucrările, am cerut documentaţia pe care, bineînţeles, că nu au avut cum să ne-o prezinte, am verificat la serviciul Urbanism din cadrul Primăriei, şi am constatat că nu exista nicio autorizaţie de construcţie eliberată pentru lucrarea respectivă. Mai mult, nici noi, Poliţia Locală, nu fusesem înştiinţaţi cu privire la realizarea supermarketului la parterul acelui bloc. În consecinţă, s-a întocmit, de către Compartimentul Disciplina în Construcţii, o notă de constatare, au fost sistate lucrările, şi, după ce vor veni cu documentaţia, se va întocmi şi un proces verbal pentru sancţionare. De asemenea, s-a întocmit, de către Compartimentul Protecţia Mediului, un proces verbal pentru depozitarea resturilor din lucrările de amenajare pe spaţiul verde din spatele blocului. Conform Legii 50, Legea Construcţiilor, amenda pentru situaţia de faţă este de la 1.000 la 100.000 de lei. Vă daţi seama că vom aplica sancţiuni drastice pentru această lucrare”, ne spunea Lazăr Ciobanu.

De altfel, directorul Poliţiei Locale Giurgiu a mai ţinut să precizeze că societatea cu pricina nu era la prima abatere de acest gen pe teritoriul municipiului nostru. Cu doar două săptămâni în urmă, la Mozaic (fostul restaurant „Doi Papuci”), tot la un supermarket Profi aceeaşi societate fusese surprinsă executând lucrări fără autorizaţie de construcţie. Au fost amendaţi, la vremea respectivă, lucrările au fost sistate, dar nici până în ziua de astăzi nu s-au prezentat cu documentele necesare. De altfel, acolo mai era o problemă, legată de o necorelare între realitatea din teren şi proiectul lucrării: în cartea funciară era o anumită poziţionare, iar în teren, alta. De aceea, urmează ca, în perioada următoare, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Giurgiu să pună la dispoziţia Primăriei Municipiului, în baza unei solicitări, situaţia exactă a zonei.

În încheierea discuţiei cu directorul Poliţiei Locale Giurgiu, acesta ne-a precizat că societatea din Capitală este singura care a creat asemenea probleme pe raza municipiului.

Până la ora editării materialului, reprezentanţii societăţii de construcţii din Bucureşti nu se prezentaseră cu documentele la sediul Poliţiei Locale, deşi li se ceruse ca acest lucru să se întâmple miercuri, 6 iunie, la ora 8,30.

(Jurnal)