Cu cât se va scumpi pâinea și când…?

0
155
paine

Cel mai consumat aliment al românilor, pâinea, se va scumpi în următoarea perioadă, susțin producătorii din industria de  panificație. 

Producătorii spun că scumpirea materiei prime, făina, este de vină, dar și recolta slabă de grâu înregistrată anul trecut.

Așa că în curând o franzelă ar putea ajunge să coste 1,5 lei în magazine, deși la noi, la Giurgiu, sunt destui care o vând de ceva timp cu acest preț.

Pentru a afla mai multe în acest sens am stat de vorbă cu un producător din Panificația giurgiuveană, ce și-a câștigat notorietatea de-a lungul timpului. Este vorba despre Liliana Ciobanu, administrator al firmei PANESIM.

Va trebui sa  scumpim pâinea cât si celelalte produse de panificație și patiserie,  de la 1 aprilie ,  întrucât toate ingredientele s-au scumpit … Vă dau un exemplu: rahatul, un ingredient des folosit pentru cornulețe, cozonac…

De la 3,20 lei/kg, a ajuns să coste 4,70 lei / kilogramul!

Prețul la făină de asemenea a crescut. Anul acesta el a suferit trei etape de majorări, cu 50-60 de bani pe kilogram. Trebuie să vorbim  însă și de alte costuri care au suferit majorări semnificative: prețul energiei electrice, prețul gazelor, salariul minim care la rândul lui s-a mărit. Toate acestea se reflecta în costul final, la raft, al produselor.

O franzelă de 300 de grame va ajunge foarte curând la prețul de 1,5-2 lei minim, susțin producătorii din industria de panificație, deși mulți comercializează deja – așa cum menționam anterior –  franzela, cu acest preț, la Giurgiu.

Fabrica Panesim a încercat  să nu mărească prețul,  până acum, noi fiind cei ce am suportat anumite costuri. Probabil vor fi magazine care vor lua de la producători și vor vinde franzela  la raft, având în vedere și profitul  pe care trebuia să îl aibă  respectivul magazine, și cu prețuri mai mari. În România, comerciantul este cel care câștigă, nicidecum producătorul.

Totuși trebuie să ținem cont de faptul că la pâinea tip franzelă , pâinea de bază a cetățeanului, are un preț reglementat de către Consiliul Concurentei, peste care nu se poate trece, care, în anumite cazuri, poate impune limite și poate sancționa eventualele derapaje  de pe piață, fiind un produs de bază.

Însă s-a dat liber la specialități, produse tip pâine care au în componența lor :secară, graham, cereale… În aceste cazuri producătorul poate stabili  ce prețuri dorește. O pâine de 700 grame din tipul specialităților poate ajunge și la 8-9 lei/buc.

Probabil ca foarte mulți producători vor renunța încet, încet la produsul de bază din pâine, adică la franzelă și vor produce tot felul de specialități pentru a câștiga mai mult. Dacă vom compara România cu țările europene: Franța, Belgia, nu vom vedea pâinea săracului, căci acolo se comercializează doar specialități, ale căror prețuri sunt destul de importante.

Liliana Ciobanu ne mai preciza că România nu este pregătită pentru o astfel de abordare, având în vedere situația noastră  economică și că a menține pe piață pâinea simplă,  franzela, rămâne încă o soluție salvatoare pentru mulți oameni.

Mai mult, citând orașul Giurgiu, Liliana Ciobanu sublinia că franzela  reprezintă un aliment de bază pentru multe familii nevoiașe,  care nu își permit să cumpere specialități. Asta în contextul în care nu putem compara situația economică  a Municipiului nostru cu orașe precum Timișoara, Cluj, Brașov, Iași sau București.

Dacă ne amintim eram numiți grânarul Europei… ei bine situația s-a schimbat, iar mulți dintre producătorii agricoli s-au axat pe alt tip de cereale sau pe alte activități unde primesc subvenții importante de la stat, culturile de grâu fiind înlocuite, în ultimii ani. în județul Giurgiu, cu alte culturi, ca de exemplu rapița, mult mai bine plătită.

În consecință, Franzela de 300 de grame, cea mai vândută pâine din România, costă în prezent între 1,2 și 1,3 lei, urmând ca odată cu noile scumpiri, să ajungă să coste între 1,4 și 1,5 lei.

La rândul lor, producătorii din panificație susțin că și celelalte materii prime au înregistrat creșteri la preț: drojdia a urcat cu 20%, iar uleiul de palmier, cu 50%.

(Florian T.)