Un subiect delicat mai ales în actualul context pandemic este lipsa cadrelor medicale specializate.

Același lucru a fost menționat și de directorul Spitalului Județean Giurgiu la conferința de presă avută în urmă cu câteva zile.

Și totuși de ce sunt deficitare spitalele și în mod special spitalul din municipiul Giurgiu, mai ales că la nivelul orașului activează un număr de două școli sanitare?

Am dorit să „elucidăm” acest mister și ne-am adresat directoarei Școlii Postliceale Sanitare Giurgiu, Aurelia Grosu, care ne-a clarificat foarte repede nelămurirea.

Aurelia Grosu este asistent medical specializat în Radiologie și activează în cadrul Policlinicii Giurgiu. Este în egală măsură și directoarea școlii care anual scoate în medie 50-60 de asistente și asistenți medicali generaliști.

Cauza acestui deficit pleacă de la faptul că, deși noi scoatem anual pe ușile școlii asistenți medicali, aceștia pentru a se specializa trebuie să urmeze un an de cursuri de specializare după terminarea școlii, în domeniul dorit.

Avem multe specializări deficitare la nivelul municipiului: radiologie, analize de laborator, nutriție, boli paleative, obstretică- ginecologie, kineto-terapie, etc. Deși cursurile se pot face concomitent cu ocuparea unui post în meseria de asistent generalist, mulți nu le urmează sau mai mult decât atât, este nevoie de urmarea unei facultăți, cum este cazul specializării kineto- terapie, ceea ce este practic imposibil pentru mulți dintre aceștia, fie datorită costurilor mari ce implică acest lucru, fie datorită vârstei cursanților.

De multe ori avem cursanți care au peste 45-50 de ani, practic, urmarea unei facultăți pentru a se specializa le este mai mult decât imposibilă”.

Aurelia Dobre ne mai spunea că este foarte tristă că la nivelul școlii pe care o conduce „ este al doilea an în care cursanții sunt privați de practica în spital, datorită restricțiilor impuse. Una este să pui o branulă unui pacient în carne și oase și una este să pui branulă unui manechin, chiar dacă este el foarte modern și performant”.

Tot directoarea ne mai spunea „ Școala este una foarte serioasă, cu cadre medicale specializate, adevărați profesioniști în domeniul în care activează. Pun accent deosebit pe prezența fizică la ore, nu doar la lucrări și practică. Putem spune că la finalul cursurilor, absolvenții sunt pregătiți corespunzător pentru a face față profesional, oriunde s-ar angaja”.

Am încheiat scurta discuție cu Aurelia Grosu, recomandându-ne a ne vaccina și de a purta masca de protecție corect, ori de câte ori este nevoie.

(Ana Magheru)