Cristina Elena DINU: „PSD se pronunţă în mod ferm pentru stoparea declinului demografic”

0
91

„#România are o reală problemă cu #declinul #demografic, iar acesta trebuie stopat în regim de urgenţă, până nu va fi prea târziu şi vom ajunge într-o situaţie fără ieşire. În acest context, PSD va veni cu un set de măsuri concrete, în cadrul Strategiei Naţionale pentru Demografie.

Între dezideratele propuse sunt sprijinirea tinerelor familii, a celor cu copii şi a persoanelor ajunse la vârsta a treia, precum şi elaborarea unui program guvernamental pentru construirea de creşe şi grădiniţe, de cămine pentru seniori, reabilitarea şi modernizarea spitalelor, dar şi investiţii în cercetare.

Din nefericire, România se află în topul clasamentului dezastrului demografic din Europa, iar studiile pe acest domeniu indică faptul că până în 2100 vom avea numai şase milioane de locuitori. În consecinţă, este evident că avem nevoie să acţionăm urgent şi eficient, cu măsuri dedicate pentru fiecare problemă şi fiecare aspect al combaterii derapajului demografic accentuat cu care ne confruntăm.

PSD îşi propune să extindă la nivel naţional acţiunile de stimulare a sporului natural demarate la nivelul Capitalei de Gabriela Firea, respectiv programul de sprijinire a familiilor cu probleme de fertilitate, sprijinul pentru efectuarea analizelor medicale, îndeosebi în vederea depistării cancerului la sân. Acestea au avut rezultate pozitive, în doar doi ani de implementare, iar susţinerea şi promovarea lor în toată ţara va avea, fără îndoială, efectul scontat privind stimularea familiilor de a avea copii.

Sunt convinsă că noul ministru al Familiei va lua în cel mai scurt timp măsurile necesare pentru încurajarea creşterii natalităţii, astfel încât să nu ajungem, nu peste mulţi ani, într-o situaţie dezastruoasă din acest punct de vedere. În acest sens, statul trebuie să dinamizeze măsurile îndreptate spre sprijinirea tinerilor, atât de a-şi întemeia o familie, cât şi de a avea copii.

Avem nevoie de #creşterea #natalităţii şi a sporului natural, de reconfigurarea pozitivă a demografiei, de măsuri stimulative pentru menţinerea tinerilor în ţară. Aceste deziderate pot fi atinse prin dinamizarea implementării politicilor şi măsurilor guvernamentale, mă refer la asigurarea unui număr îndestulător de locuri de muncă, precum şi prin accesarea mai consistentă a programelor Prima Casă şi Prima Maşină.

Consider că stoparea declinului demografic trebuie să constituie o preocupare pentru toate formaţiunile politice, acest proiect naţional fiind vital pentru viitorul României, iar PSD va face toate demersurile în scopul obţinerii succesului scontat.”

(Deputatul PSD, Cristina Elena Dinu)