Cristina Elena DINU: „Nu putem risca şi nu putem permite să rămână în frig şi în întuneric toţi românii care au primit facturi uriaşe la energie electrică şi gaze!”

0
193

„Nu putem risca şi nu putem permite să rămână în frig şi în întuneric toţi #românii care au primit facturi uriaşe la energie electrică şi gaze! Facturile trebuie să fie #suportabile, tocmai ca să poată fi plătite şi, astfel, #PSD insistă pentru aplicarea de urgenţă, de la 1 februarie, a pachetului de #măsuri în acest caz şi propune noi soluţii.

–  Plafonare și creșterea pragului de #energie consumată de la care se aplică

–  Compensare

– Introducerea #impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a liberalizării prețurilor la energia electrică

o TVA redus la 5% la facturi

Pentru #consumatorii casnici, pentru perioada 1 februarie-1 Mai 2022:

– Se plafonează prețul energiei electrice active la 0,308 lei/kwh, se acordă o compensație de 0,29 lei/kwh și se aplică TVA redus la 5%

– Se plafonează prețul gazelor la 0,2 lei/kwh, se acordă o compensație de 0,06 lei/kwh și se aplică TVA redus la 5%

– Pragul de consum lunar pentru care se aplică plafonarea crește la 500 kwh/lună, la electricitate, și la 400 mc/lună la gaz

Pentru #economie și infrastructură critică (școli, spitale, instituții de cultură), pentru perioada 1 Februarie-1 Mai 2022:

– Se plafonează prețul final al energiei electrice la 0,700 lei/kwh, cu TVA de 5% inclus

– Se plafonează prețul final al gazelor la 0,300 lei/kwh, cu TVA de 5% inclus

Pentru contractele în derulare al căror nivel este SUB prețul plafonat, rămân în derulare în condițiile contractuale, singura diferență fiind că li se aplică TVA redus de 5%.

Toate aceste măsuri ale PSD vin în #sprijinul populaţiei, al companiilor, dar şi al economiei ţării per ansamblu, cu un impact pozitiv asupra #bugetului de stat. De asemenea, la fel de importantă este nu doar scăderea facturilor, ci și #descurajarea ulterioară atât a scumpirilor, cât și a conduitei #speculative a furnizorilor și producătorilor.”

(Cristina Elena DINU- deputat PSD de Giurgiu)