Corpul de Control al premierului a început controale în toate instituțiile publice. Sunt vizate toate programele informatice cumpărate în ultimii trei ani.
Controlul are loc în condițiile în care, în urmă cu mai puțin de o lună, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sesiza DNA în legătură cu achiziția de softuri pentru gestionarea fondurilor europene. Vor fi verificate achizițiile de softuri din toate instituțiile publice din țară, inclusiv cele făcute la Guvern și la ministere.
În urma acestei sesizări, și Corpul de control al premierului s-a autosesizat și a demarat un control nu doar pentru acea categorie de softuri, ci la toate softurile achiziționale din bani publici.
Este vorba despre achizițiile făcute în ultimii doi-trei ani. Sunt controlate prețurile la care au fost cumpărate aceste programe informatice, modul în care au fost achiziționate, dacă a existat trafic de influență, dacă au fost respectate procedurile de achiziție. Vor fi verificate, de asemenea, caietele de sarcini pentru achiziții.
Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, declara recent pentru Hotnews.ro că CE a constatat, în urma unui audit început în decembrie 2014, nereguli la achizițiile unor firma de IT , printre care Asesoft, în cazul căreia s-a constatat un tratament preferențial, Siveco şi UTI.
Multe dintre sistemele informatice folosite de stat au fost create de firme private, doar că acestea nu au înmânat autorităţilor şi codul-sursă. Astfel, deşi programele au fost plătite din bani publici, statul nu e proprietarul lor și nu poate opera modificări în programe, a explicat ministrul.
Dragoș Pîslaru susţine că dreptul de proprietate intelectuală asupra acestor aplicaţii aparţine firmelor IT, şi nu autorităţilor, deși au plătit bani grei pe ele.
Conform aceleiași surse ministrul muncii a mai spus că în ministerul pe care-l conduce are mai multe sisteme care sunt capturate în modul acesta. Captura nu e numai vina firmelor IT, problema e că statul a făcut contracte jalnice – a precizat Pîslaru.
(Jurnal)