Ministerul Mediului a făcut un apel către toți cetățenii să renunțe la „tradiția” de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire.

An de an, această practică cauzează un prejudiciu major mediului, iar populația încă nu conștientizează acest fapt.

Zilnic, în incinta cimitirelor se formează mormane de gunoi, în mare parte din aceste coroane de plastic. După șase săptămâni, acestea sunt luate de pe morminte și, ulterior, trimise la  groapa de gunoi a orașului.

Utilizarea florilor artificiale pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și propria sănătate. Florile artificiale elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere se elimină dioxine și furani, substanțe cancerigene. De precizat că arderea acestor material sunt strict interzise și pedepsite penal.

Impactul negativ asupra mediului este inevitabil, din cauză că, perioada de descompunere a produselor petrochimice, de genul coroanelor,  poate să ajungă și până la 500 de ani.

Dacă vom contabiliza numărul înmormântărilor din Municipiul Giurgiu, vom constata câte jerbe și coroane se strâng doar  într-o săptămână, toate însemnând deșeuri toxice.

Depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi, înseamnă cam 45 de coronae, după calculul unui specialist.

Cei mai afectați vor fi comercianţii din piețe, care nu vor mai putea comercializa coroane din plastic ori cu inserţie din sârmă, dar și aparținătorii și prietenii celor decedați care vor fi nevoiți să plătească de 2-3 ori mai mult pe o coroană cu flori natural.

Soluția cum spunea cineva din această mică industrie meșteșugărească, este reprofilarea pe coroane din materiale biodegradabile sau doar pe vânzarea de flori…

Comercianții de coroane mortuare mai au la dispoziție se pare doar o lună până la aplicarea noilor reguli, timp în care pot vinde marfa de pe stoc.

(Jurnal)