Elevii nu au mai mers la școală din martie. Cornul și laptele, da. În timpul crizei sanitare nu s-a mai gândit nimeni și la programul plătit din fonduri publice. Iar cutiile de lapte și cornurile au umplut depozitele școlilor. Asta înseamnă costuri în plus pentru școli pe de-o parte. Gustările trebuie păstrate în condiții speciale. 

La rândul său, ministrul Agriculturii spune că a anunțat școlile să nu mai ia cornuri și lapte încă de la debutul stării de urgență. Nu le-a spus însă funcționarilor din teritoriu ce să facă cu porțiile deja ajunse în școli. 

La Giurgiu, conform unui răspuns al Consiliului Județean Giurgiu, transmis la solicitarea redacției „Jurnal giurgiuvean”, furnizorii pentru produsele de panificație au sistat livrarea acestora începând cu data de 11 martie 2020. În ceea ce privește produsele lactate (lapte UHT), în depozitele școlilor sunt un număr de 28.601 porții produse, conform situației centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean, la data de 15 aprilie 2020. Aceste produse vor rămâne în școli până la aprobarea completării Ordonanței nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, completare care poate fi deja consultată pe site-ul MADR, la capitolul „Transparență decizională”.

Dintre cele peste 28.000 de porții de lapte, o parte a avut ca termen de valabilitate intervalul 25.05.2020 – 10.07.2020, iar o altă parte are termen de valabilitate perioada 11.07.2020 – 02.09.2020.

Atât situația porțiilor cu termenul de valabilitate expirat, cât și cele în termen de valabilitate, va fi reglementată de completarea Ordonanței sus-amintite, și anume 13/2017. De asemenea, Consiliul Județean Giurgiu are în desfășurare procedura de atribuire pentru reluarea Programului pentru școli pentru elevii și preșcolarii giurgiuveni. Hotărârea privind reluarea cursurilor de către elevii/preșcolarii giurgiuveni nu este în competența CJ Giurgiu, noi urmând să ne conformăm dispozițiilor legale”, se mai arată în răspunsul transmis redacției „Jurnal giurgiuvean”. De asemenea, în conformitate cu reglementările de la momentul începerii anului școlar, elevii sau preșcolarii din județ vor beneficia de produsele programului, numai în cazul în care se reiau cursurile școlare cu frecventarea acestora în școli.

Prin programul cornul și laptele, lansat în 2002, toți copiii de grădiniță și elevii din școlile primare și gimnaziale au dreptul în fiecare zi la un corn, sau un pachet de biscuiți, și o cutie de lapte sau un iaurt.

La Giurgiu, în anul școlar 2019/2020 au beneficiat, la nivelul județului, de produsele programului, un număr de 25.824 de elevi și preșcolari, iar pentru anul școlar 2020/2021 se estimează un număr de 26.136 de elevi/preșcolari, cifra finală urmând a fi comunicată, la începerea anului școlar, de către Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu.

(Jurnal)