Mihaela-Covtun1Articol scris de psihologul Mihaela Covţun, ca răspuns la durerea unor familii care i-au cerut, cu disperare, ajutorul.

 Voi descrie în câteva rânduri efectele dezastruoase ale consumului de droguri, dar nu înainte de a vă spune că toţi aceşti tineri nu trebuie condamnaţi, etichetaţi sau judecaţi. Sunt copii vulnerabili, uşor de influenţat, copii care s-au ”rătăcit” pe drumul vieţii, copii care se luptă pentru încă o zi de viaţă… Înainte de toate, aceşti copii sunt VICTIME ale unui sistem “defect “, în care răul trebuie tăiat de la rădăcină! Atât medicaţia prescrisă de medicul psihiatru, cât şi consilierea şi psihoterapia sunt de mare ajutor în procesul de vindecare, dar sunt situaţii în care nu putem lua în calcul doar aceşti factori, ci trebuie să înţelegem că societatea, mediul, familia sunt elemente decisive.

Cauzele consumului de droguri

Adolescenţa este vârsta de transformare, aducând nenumărate schimbări în viaţa adolescentului care trebuie să facă faţă atunci când iese din sfera securităţii părinteşti. Presiunea şi apartenenţa la grup, dorinţa de a deveni adult, de a impresiona, intenţia de a privi mai încrezători, neîncrederea, imitarea mass-mediei şi a personajelor din filme, etc., reprezintă unele dintre cele mai importante motive pentru care un copil vulnerabil recurge la consumul de droguri, alcool, ţigări, marijuana, heroină, fără a cunoaşte, de fapt, ce consecinţe produce acest consum în viitor.

Efectele nedorite le constituie: dependenţa, probleme grave de sănătate – efecte toxice asupra organelor vitale, leziuni ale creierului, diferite tipuri de cancer, infectarea cu SIDA şi hepatita B/C şi, într-un final, chiar moartea.

Este nevoie ca absolut toţi părinţii să cunoască semnalele şi consecinţele consumului de droguri. Lipsa lor de informare este un factor decisiv în acest caz.

Un alt element important ce amplifică consumul de droguri în rândul tinerilor este legislaţia mult prea permisivă pentru cei care sunt distribuitori şi, astfel, ”criminali” cu bună-ştiinţă. Pot să afirm că deşi sunt binecunoscute numele persoanelor care fac aceste lucruri, măsurile nu sunt cele pe care ni le dorim şi mulţi se află încă în libertate. Cunosc această situaţie gravă din spusele celor care au luat contact direct cu ea şi vă mărturisesc că avem de ce să ne temem! În licee, în cluburi, în parcări, etc., copiii nu ne sunt în siguranţă! Sistemul trebuie stimulat să-şi facă treaba, legile şi pedepsele trebuie înăsprite, pentru ca răul să fie tăiat de la rădăcină!

Personal, nu pot să stau şi să privesc cum tinerii sunt ”ajutaţi” să se distrugă, nu pot fi indiferentă la durerea unui părinte (pentru că şi eu sunt părinte), a unui frate sau a unei alte rude. Nu pot înţelege de ce nu sunt după gratii toţi aceşti ”criminali”!

De aceea, aşa cum le-am promis celor care mi-au cerut, disperaţi, ajutorul, voi face tot ce pot  – profesional, omeneşte, părinteşte şi moral – ca să-i ajut şi, în acelaşi timp, mă voi ruga pentru ca tinerii ”captivi” în acest viciu necruţător să fie salvaţi. În sensul acesta, vă cer şi dumneavoastră să mă sprijiniţi în a organiza o campanie antidrog, în cadrul căreia îi invit pe toţi cei cărora le pasă să-mi scrie, sa mi se alăture, sa mă susţină în acest demers. Daca nu auzim strigătul de ajutor al acestor tineri şi al familiilor lor, suntem o naţiune surdă şi laşă. Nu lăsaţi drogurile să ne ucidă copiii! Oricând poate fi copilul fratelui tău, al prietenului tău sau AL TĂU!

*Mă puteţi contacta pe facebook – pagina Psihlogie Terapie Bucureşti-Giurgiu, prin email – mihaelacovtun@yahoo.com sau la numerele de telefon – 0766620162/ 0734065134