Anul școlar 2021-2022 este primul an în care Guvernul este nevoit să aloce fonduri pentru înscrierea copiilor cu vârsta de minimum doi ani la grădiniță, și nu la creșă, după ce Legea Educației a fost modificată în septembrie 2020.

Copiii cu vârstă cuprinsă între doi și trei ani vor putea fi înscriși de părinții lor în etapa din luna august, dacă vor exista locuri disponibile după înscrierea celor cu vârste cuprinse între trei și șase ani.

„La solicitarea expresă a părinților, în limita numărului de locuri, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minimum 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”, prevede Legea 185/2020.

Deși această posibilitate de a fi înscriși și copiii cu vârstă între doi și trei ani a fost inclusă și în procedura din anul școlar precedent, acesta este primul an în care Guvernul trebuia să aloce bani de la buget pentru înscrierea acestor preșcolari.

În ultimul interval prevăzut pentru înscrierea la grădiniță, respectiv în timpul etapei de ajustări ce va avea loc între 2 și 31 august 2021, vor putea fi înscriși și copiii cu vârsta între doi și trei ani, dacă vor fi locuri disponibile.

„Numai în cadrul acestei etape, după cuprinderea tuturor copiilor care împlinesc vârsta de 3 ani la data de 31.08.2021 și după cuprinderea solicitărilor pentru grupa mare, vor putea fi înscriși, în limita locurilor disponibile, și copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani”, se arată în procedura de înscriere publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), dar care este valabilă pentru toate inspectoratele școlare.

Până în acest an, copiii sub 3 ani nu erau primiți la grădiniță, ei putând fi înscriși de către părinți doar la creșă.

Am luat legătura cu Inspectoratul Județean Școlar Giurgiu de la care am obținut următoarele informații: „la nivelul județului Giurgiu, există un număr de 9 grădinițe de stat dintre care 6 cu personalitate juridică și un număr de 2 grădinițe de învățământ particular. Numărul total de preșcolari care se pot înscrie în anul școlar 2021 – 2022 este de 617.”

De asemenea, am cerut precizări inspectorului școlar, Georgeta Stănescu, privind numărul cererilor de înscriere pentru programul prelungit al preșcolarilor și am privit următorul răspuns: „în municipiul Giurgiu, locurile de la grupele cu program prelungit au fost ocupate din prima etapa de înscriere”.

De precizat faptul că în grădinițele particulare din municipiul Giurgiu se pot înscrie copii sub 3 ani, încă din anii trecuți.

(Jurnal)