Recent, pe conturile de socializare a apărut un mesaj al președintelui CJ Giurgiu, Marian Mina, care – așa cum a mai făcut-o și cu alte ocazii – își manifestă nemulțumirea că, deși se află în posesia unui aparat PC-R, recent achiziționat, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu nu se află pe lista celor 113 unități medicale unde se pot efectua testări.

Achiziționarea acestui aparat plasa Spitalul Județean de Urgență Giurgiu printre spitalele bine pregătite în lupta cu Covid-19, asta datorită și celorlalte achiziții făcute, de materiale și echipamente de protecție.
Pentru putea deveni funcțional a fost amenaja un spațiu adecvat și personalul medical a fost instruit la Spitalul ”Matei Balș”.
Pasul următor era includerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu în programul de testare naţională al Ministerului Sănătăţii lucru pentru care, pe data de 26 mai a.c. au fost trimise documentele necesare la Ministerul Sănătății.
Incredibil este faptul că nici până astăzi, după aproape două luni, nu a venit răspunsul de la minister.
Asta face probabil ca Spitalul Județean de Urgență Giurgiu să nu se afle în lista spitalelor acreditate de minister la nivel național pentru a efectua testări.
De ce se întâmplă toate astea? De ce județul Giurgiu lipsește din această listă deși deține legal acest laborator?
Acest lucru poate fi interpretat și ca unul de sabotaj deoarece în această perioadă de vară, după măsura impusă de autoritățile din Grecia privind obligativitatea testului Covid 19, spitalul Giurgiu, aflat în zona de graniță și pe traseul turiștilor spre această țară ar fi putut efectua teste pentru mii de persoane, ceea ce ar fi însemnat și venituri semnificative”, mai scria președintele CJ Giurgiu.

La scurt timp după apariția acestei declarații, Instituția Prefectului Giurgiu a transmis un răspuns, pe care îl redăm, integral, în cele ce urmează:

Vă aducem la cunoștință faptul că prefectul județului Giurgiu, Aneta Matei, alături de echipa din cadrul Instituției Prefectului, s-a preocupat în permanență și a întreprins toate demersurile necesare la Ministerul Sănătății pentru ca aparatul de RT-PCR de testare Covid-19 achiziționat de Spitalul Județean de Urgență Giurgiu să fie inclus în Programul Național de Testare.

Din ultimele informații transmise de Ministerul Sănătății, săptămâna aceasta, aparatul menționat va fi inclus, prin Ordin al Ministrului Sănătății, în Programul Național de Testare.

Ulterior publicării acestui Ordin în Monitorul Oficial, va fi actualizată lista centrelor de testare publică disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății, care va include și SJU Giurgiu.

Vom reveni cu amănunte după publicarea Ordinului în MO”.

(Jurnal)