Contoarele de energie electrică vor fi înlocuite!

0
221

contor_electric_5678987654_10893600Contorizarea inteligentă a energiei electrice va fi implementată la nivel naţional. Astfel că  toate contoarele de energie electrică din România vor fi înlocuite cu cele inteligente.

Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi ca, începând din acest an, şi până în 2020, să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice, informează economica.net.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), referitor la implementarea la nivel naţional a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

Ordinul ANRE vine însă cu un calendar în care contorizarea inteligentă să fie aplicată pentru toţi cei circa opt milioane de consumatori casnici de energie electrică. Vor fi două faze: începând din acest an şi până la finalul lui 2020, 30% dintre clienţi vor trebui să aibă montate aceste contoare, iar în perioada 2021-2026, toate gospodăriile din România vor trebui să aibă acest tip de contor de energie electrică

Contoarele inteligente vor fi montate de cei patru distribuitori de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) clienţilor din zonele lor de distribuţie. Instalarea contorului nu presupune niciun cost imediat pentru consumatorul final, dar investiţia va fi recuperată de distribuitor prin factura la electricitate, mai precis din componenta de tarif de distribuţie din factură.             

  (Jurnal)