AcasăActualitateConsiliul Europei: Guvernele trebuie să protejeze rolul esențial al jurnaliștilor în democrație,...

Consiliul Europei: Guvernele trebuie să protejeze rolul esențial al jurnaliștilor în democrație, mai ales pe timp de criză

Guvernele trebuie să protejeze rolul esenţial al jurnaliştilor în democraţie, a subliniat joi secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, într-o declaraţie publicată în perspectiva Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, pe 3 mai, cerându-le guvernelor să nu limiteze în mod nejustificat libertatea mass-media în timpul crizei COVID-19, informează un comunicat de presă al Consiliului Europei transmis AGERPRES.

„Guvernele se confruntă cu provocări fără precedent în timpul crizei de COVID-19, însă situaţia nu trebuie să fie folosită pentru a-i reduce pe jurnalişti la tăcere sau a le zădărnici activitatea”, a declarat Marija Pejcinovic Buric.

„Mass-media trebuie să poată informa liber despre toate aspectele crizei. Jurnaliştii au un rol determinant şi o responsabilitate aparte pentru ceea ce înseamnă informarea publicului în timp real într-un mod precis şi fiabil. Ei trebuie să poată examina deciziile luate de autorităţi în pandemie”, susţine ea.

De asemenea, potrivit Marija Pejcinovic Buric, „informând într-un mod responsabil, jurnaliştii pot să contribuie la împiedicarea răspândirii panicii şi la scoaterea în evidenţă a unor exemple pozitive de solidaritate în societăţile noastre”. „Am fost impresionată şi încurajată de numeroase reportaje despre întrajutorarea cetăţenilor şi despre lucrătorii medicali, despre infirmieri şi alţi eroi aflaţi în prima linie”, scrie secretarul general al Consiliului Europei.

Marija Pejcinovic Buric şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu concluziile raportului anual al Platformei Consiliului Europei pentru întărirea protecţiei jurnalismului şi a securităţii jurnaliştilor, platformă stabilită de 14 ONG-uri din domeniul apărării libertăţii media. Raportul arată o tendinţă la acte de violenţă împotriva jurnaliştilor şi la acte de intimidare la adresa reprezentanţilor acestei profesii în timpul anului trecut.

„Prea mulţi jurnalişti sunt închişi şi cazurile de impunitate pentru asasinare de jurnalişti sunt prea numeroase. Sunt de asemenea conştientă de situaţia economică dificilă în care se află numeroşi jurnalişti în prezent”, afirmă Buric.

Secretarul general al Consiliului Europei a încurajat statele membre să protejeze rolul jurnaliştilor de „câini de pază” (ai democraţiei) şi importanţa lor în echilibrul puterilor, necesar în societăţile democratice.

Raportul anual al Platformei Consiliului Europei pentru întărirea protecţiei jurnalismului şi a securităţii jurnaliştilor, dat publicităţii miercuri de 14 ONG-uri internaţionale, informează cu privire la 142 de ameninţări grave la adresa jurnaliştilor în 47 de state membre ale Consiliului Europei, dintre care 33 de agresiuni fizice, 17 noi cazuri de arestare şi detenţie, 43 de cazuri de hărţuire şi intimidare şi 2 noi cazuri de impunitate pentru crimă.

ONG-urile se declară îngrijorate de cele 22 de cazuri de impunitate pentru uciderea de jurnalişti şi declară că cel puţin 105 jurnalişti se aflau în spatele gratiilor la sfârşitul lui 2019.

-Agerpres

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
52 %
2.5kmh
100 %
vin
30 °
sâm
27 °
Dum
21 °
lun
19 °
mar
15 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com