Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede că normele de hrană pentru persoanele private de libertate vor fi stabilite după consultarea specialiştilor în nutriţie.
Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene.
Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei. Potrivit anexelor la proiectul de lege, economia estimată va fi de circa şapte milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de calorii garantat faţă de normele în vigoare.
Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialişti în nutriţie, prin ordin al ministrului justiţiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentaţie sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriţie din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate.
Ar fi bine de știut ce facem cu sutele de mii de cetățeni care trăiesc într-o sărăcie cruntă, în libertate, și cărora Constituția României le garantează minime condiții de trai. Lor vine cineva să le asigure norme de hrană?
(Jurnal)