Conform INSP: „Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun deces la cazurile confirmate cu varianta Omicron”

0
128

Peste o treime dintre infectările cu Omicron din România sunt fără nicio legătură epidemiologică menționată, se arată în raportul săptămânal emis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care precizează însă că nu există evidențe de transmitere comunitară susținută în țara noastră.

Un lucru îmbucurător este acela că nu a fost înregistrat niciun deces la cazurile confirmate cu varianta Omicron.

În săptămâna 27 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022, au fost confirmate 67 cazuri cu varianta Omicron în România, totalul infectărilor ajungând la 92.

  •  45,6% (42 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1);

  • 7,6% (7 cazuri) se află în 5 focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București (4) și județul Prahova (1).

  • Dintre cazurile din focare, pentru 2 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1).

  • 5,4% (5 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19;

  • 34,8% (32 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;

  • 6,5% (6 cazuri) – nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron”, se arată în raportul INSP.

Dintre cele 92 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă.
INSP menționează însă că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.

(Foto: INSP)

(Jurnal)