COMUNICAT DE PRESĂ: Anul școlar 2020-2021, în condiții de siguranță sanitară

0
223

Pentru Guvernul Orban, prioritară este sănătatea elevilor, a cadrelor didactice și a tuturor celor implicați în educația copiilor noștri. De aceea, toate eforturile Guvernului se concentrează în această direcție și suntem pregătiți pentru toate scenariile luate în calcul de specialiștii în sănătate publică. Punem în aplicare cele mai bune soluții în așa fel încât sănătatea și siguranța copiilor să nu fie puse în pericol.

 În același timp, dreptul la educație al elevilor români este esențial pentru PNL. Cu siguranță anul școlar începe pe 14 septembrie, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară! Decizia noastră este clară și toate eforturile noastre merg în acest sens, respectând situația epidemiologică din fiecare comunitate în parte.

 Deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate, în primă fază, de consiliile de administrație ale școlilor, inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică și comitetele județene de situații de urgență”, se arată într-un comunicat al liberalilor giurgiuveni, postat, de curând, pe contul lor de socializare și preluat de majoritatea celor aflați la conducerea locală a PNL.

Descentralizarea deciziei va duce la deschiderea școlilor în funcție de cele trei scenarii cunoscute deja: verde, galben și roșu. În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, școala se deschide normal, cu elevi în clasă (numărul de persoane infectate este de sub 1 la mia de locuitori în ultimele 14 zile); se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online (numărul de infectări între 1 și 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile) și acolo unde riscul epidemiologic este mare școala va începe exclusiv online (numărul de infectări peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile).

În școlile care vor susține cursurile în clase, va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul nedidactic, asigurarea dezinfectanților și condițiilor pentru respectarea distanțării fizice.

De asemenea, asigurăm accesul tuturor școlilor la internet și soluții de învățare la distanță. 20% dintre școlile din România nu sunt conectate la internet. Împreună cu ANCOM și operatorii de telefonie mobilă vom asigura conexiunea tuturor școlilor și accesul acestora la platformele de învățare cu acces gratuit puse la dispoziție de Google și Microsoft.

A treia direcție și foarte importantă, asigurăm accesul la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare, laptopuri, iar în acest sens am alocat suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete, licitația urmând să se finalizeze în cursul săptămânii viitoare. În plus, din fonduri de la Banca Mondială este în curs achiziția a 74.000 de laptopuri, table interactive și camere web. În același timp, am disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane euro pentru cheltuielile autorităților locale cu 200.000 de laptopuri suplimentare, dar și pentru mijloacele de protecție sanitară, a dezinfectanților și achiziția de cisterne sanitare acolo unde e necesar pentru a asigura apă curentă”, se mai arată în comunicatul PNL.