Astăzi, 15 martie 2020, la nivelul judeţului Giurgiu, numărul persoanelor aflate în carantină spaţiile special amenajate este de 56, potrivit informaţiilor oferite de prefectul Aneta Matei.

De asemenea, 60 de persoane sunt în autoizolare, iar 15 persoane au ieşit din aut oizolare.

La nivelul judeţului Giurgiu, sunt disponibile 140 de locuri în spații de carantinare, din care 84 de locuri sunt libere, a mai precizat prefectul Aneta Matei.

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE: 0800800358, destinată persoanelor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID–19 (coronavirus), care are program de functionare permanent. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă. Cetatenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE.

Lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19, poate fi accesată, în permanenţă, la urmatoarea adresă: https://www.cnscbt.ro/index.php/1440-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid/file

În cazul evenimentelor cu număr maxim de 100 de participanti, se exceptă emiterea avizului DSP, evenimentul desafasurandu-se pe propria raspundere a organizatorilor, recomandarea noastra fermă, in acest sens fiind de amânare a acestora.

Toate instituţiile publice şi private au obligaţia să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare mâini), dezinfecţia frecventă a clanţelor uşilor, precum şi a altor suprafeţe expuse (mese de conferinţă, birouri)

Unităţile de alimentaţie publică (ex. Hyper-market, super market, market, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi, etc), precum şi furnizori publici şi privaţi de transport persoane, au obligaţia de a lua măsuri pentru asigurarea :

  • Dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor, în special în zona caselor de marcat, precum şi în alte locuri expuse (ex. cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc),
  • Instituirii măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale,
  • Dezinfecţiei frecvente a habitatului mijlocului de transport la finalizarea traseului (ex. bare si suporti de sustinere, uşi, scaune etc).

Pentru entităţile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajaţi se recomandă decalarea programului personalului care utilizează transportul public in comun fie pentru intregul personal, înafara perioadelor de aglomeraţie maximă, fie prin împărţirea personalului care utilizează transportul public în comun în 2-3 grupuri, care să fie programaţi pentru începerea şi terminarea programului în intervalele orare decalate cu o oră/o oră şi jumătate faţă de programul normal.

Instituţiile publice cu un număr de peste 99 de angajaţi, au obligaţia decalării programului personalului, care utilizează transportul public în comun, în conformitate cu variantele menţionate mai sus. Măsura se aplică începând cu data de 12.03.2020 până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire. În funcţie de natura activităţii desfaşurate, instituţiile publice care nu pot aplica aceste reguli, vor identifica soluţii alternative pentru evitarea utilizării de către angajaţi a transportului public în comun în perioadele de aglomeraţie.

Se restricţionează activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment, în spaţii închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până în data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.

Se sistează activităţile cu public pentru muzee, până în data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.

Se recomandă suspendarea activităţii didactice din învaţământul superior până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea prelungirii şi utilizarea unor metode didactice alternative de învăţământ.

Aceste ultime trei recomandări nu își mai găsesc utilitatea, începând de luni, 16 martie, odată cu intrarea în vigoare a STĂRII DE URGENȚĂ.