Comuna Oinacu, prezent și viitor! Care sunt proiectele pentru dezvoltarea comunei din primele 6 luni de mandat ale primarului Fabian Țârcă!

0
998

Domnul Fabian Târcă, primarul Comunei Oinacu, a continuat și în această săptămână să ne dea detalii despre proiectele de viitor și cele în plină desfășurare pe care le are pe masa de lucru în aceste prime 6 luni de mandat.

Am dorit să știm care ar fi acestea, și într-un interviu mai lung pe care l-am avut cu domnia sa, recent, ne-a dat următoarele detalii:

”Canalizarea nu există în comună, avem alimentare cu apă potabilă, dar încă nu există canalizare, motiv pentru care vrem să depunem un proiect finanțat din fonduri europene pentru canalizare.

Acum vrem să depunem un proiect pentru o sală modernă de sport între Braniștea si Oinacu, unde copii să poată merge să practice tot felul de sporturi, fotbal, baschet, handbal, atunci timpul nu permite desfășurarea activităților afară.

Am identificat un teren de 10.000 mp, pe care vrem să construim această sală de sport, un parc și o parcare aferentă sălii de sport.

Lucrăm la un proiect pentru baza sportivă de la Braniștea, care nu a mai fost reparată de peste 30 de ani. Noi am avut tradiție, la un moment dat am jucat chiar în divizia B (din păcate echipa nu a fost remunerată, iar baza sportivă a fost lăsată în paragină). Avem mulți tineri talentați, pe care vreau să îi sprijinim, merită o bază sportivă în care să se pregătească, iar oamenii din comună să aibă în week-end posibilitatea de a vedea meciul echipei lor.”

Ce doriți să faceți în baza sportivă?

„Vrem să reparăm terenul, vestiarele, să realizăm o bază sportivă recunoscută de FRF. Avem toate utilitățile necesare, sunt peste 12.000mp de teren pe care putem construi, astfel încât sportul să redevină un atu al tinerilor din comuna noastră.

Ne dorim să modernizăm școala Oinacu să o eficientizăm energetic, vrem să schimbăm acoperișul, să instalăm o centrală, calorifere. Acesta este deocamdată doar placată termoizolant și are geamurile schimbate.

Între Oinacu și Braniștea dorim să extindem rețeaua electrică cu stâlpi de iluminat pe partea stângă, o zonă care nu era acoperită de iluminat public.

În afară de proiectele de viitor, pe fonduri europene, am reușit să achiziționăm din fonduri proprii, un tractor, cisterna, remorca, un plug de deszăpezire, pe care să îl putem folosi împreună cu tractorul iarna la deszăpezire. Avem absolut toate utilajele cu care putem face curățenie, ecologizare, plantat copaci, toaletat copaci. Vom mai angaja câțiva oameni care să ne ajute la ecologizarea comunei.

Tot din bugetul propriu vrem să construim o capelă la Braniștea singurul sat din comună care nu are așa ceva, vom monta 54 de camere de supraveghere în toate cele 3 sate. Vom înlocui 200 de lămpi led cu care vom finaliza rețeaua de iluminat eficient al comunei.

Comuna Oinacu va deveni prin toate aceste proiecte o oază de modernitate în interiorul județului, o comună europeană, în care oamenii să se simtă protejați, să aibă parte de locuri de practicare a sportului și agrement. Aceasta este dorința mea, pentru acest mandat, pe care vreau să o îndeplinesc!”

(Patrick KIRIȚESCU)