Comerţul cu amănuntul, în scădere, în august, pe fondul persistenţei crizei sanitare

0
116

Volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul, barometrul pentru consumul privat (principala componentă a PIB), a scăzut cu un ritm lunar de 1,6% în august, după trei luni consecutive de creştere ce aproape anulaseră impactul crizei Covid-19, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cifrele indică cumpătare din partea consumatorilor în contextul persistenţei crizei sanitare în luna august, după o revenire puternică a încrederii consumatorilor în primele luni post-lockdown.

Conform datelor INS, consumatorii au redus în august, în principal, din cheltuielile cu produse nealimentare, care au marcat o scădere a volumului vânzărilor de 1,9% faţă de luna iulie. Vânzările de alimente, băutură şi tutun au rămas relativ stabile (cele mai reziliente în această criză având în vedere natura şocului), cu o uşoară scădere de 0,3% în august comparativ cu luna iulie, în timp ce volumul vânzărilor de carburanţi în unităţi specializate a crescut pentru a patra lună la rând în august, însă cu un ritm lunar în decelerare, de doar 0,6%. Pe totalul primelor 8 luni din 2020, vânzărilor de carburanţi în benzinării sunt cu 8,7% mai mici faţă de primele 8 luni din 2019.

În ritm an/an, volumul vânzărilor a rămas pe creştere pentru a treia lună la rând, însă ritmul a decelerat puternic după evoluţia slabă a vânzărilor din august. Astfel, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a crescut în august 2020 faţă de august 2019 cu 1,6%, ritm în diminuare de la un plus de 5,1% în iulie.

(Jurnal)