De parcă nu ne-ar fi fost de ajuns o Pandemie, iată că România se confruntă astăzi, din nou, cu un focar de gripă aviară.

Un focar de gripă aviară a fost confirmat într-o fermă din Ungheni, județul Mureș. Deja oficialitățile din zonă au anunțat că au fost sacrificate toate cele 180.000 de păsări.

Conform sursei citate, cu o zi în urmă Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat  focarul de gripă aviară (serotipul H5N8), într-o fermă cu 180.000 de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș.

ANSVSA spune că a fost începută eutanasierea păsărilor din focar, iar cadavrele vor fi incinerate, împreună cu resturile de furaje și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecție.

ANSVSA mai susține că vor fi făcute controale în toate fermele de păsări din România privind respectarea măsurilor de biosecuritate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a suspendat pentru o lună comerțul ambulant cu păsări şi activitățile comerciale cu păsări vii, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri.

Măsurile se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seara prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că are loc o creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, fiind afectate Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

(Jurnal)