Comercianţii din Municipiu au început să afişeze plăcuţe de avertizare pentru citricele tratate cu IMAZALIL

0
323

Ştirea că o parte din citricele ce vin în România sunt  tratate cu imazalil, o substanţă toxică pentru organismul uman, este pe cale să producă panică printre cumpărători. Directorul general al ANPC,  Paul Anghel, declara recent că fructe aduse din China şi Turcia, au fost retrase deja dintr-un hypermarket din Bucureşti din această cauză.

De câteva zile şi în Piaţa Centrală a Municipiului  au apărut plăcuţe ce fac precizarea dacă citricele sunt sau nu tratate. Dorind să aflăm mai multe despre acest aspect ne-am adresat conducerii DSVSA Giurgiu, directorului Liviu Florescu  care ne-a spus: În supermarketuri şi în magazinele alimentare mari  comercianţii pot face dovada prezenţei sau nu a acestor substante, prin buletine de analize. Ei sunt obligaţi  ca într-un an calendaristic să recurgă la  programe de autocontrol , să preleveze probe din citricele scoase la vânzare pentru a afla dacă acestea sunt sau nu tratate. Ei pot impune în acelaşi timp  furnizorilor anumite condiţii contractuale asupra produsului – ne mai preciza dr. Liviu Florescu. Directorul DSVSA a mai dorit totodată să menţioneze: Trebuie ştiut că tot lotul de produse, fie că e format din fructe sau din legume, este supus unor tratamente pentru a se păstra pe parcursul transportului până la destinaţie. Gândiţi-vă că de la recoltarea lor, din zone aflate la mii de kilometri şi până când produsele ajung pe rafturile  supermarketurilor,  trec cel puţin 2 săptămâni. Fără a fi tratate cu siguranţă produsele ar ajunge deja compromise. Asta nu îi exonerează pe retailer să avertizeze populaţia asupra acestui aspect acolo unde este cazul – a mai spus dr. Liviu Florescu.

Care ar fi soluţia?

Specialiştii din ANPC şi DSVSA avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE. De precizat  că „legislaţia Uniunii Europene (UE) interzice folosirea Thiabendazol-Imazalil în agricultură. Conform analizelor efectuate în pieţe şi magazine,  fructele din comerţ sunt pline de pesticide şi ceară care nu se spală. 

Ce trebuie să ştiţi despre Imazalil

* THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor , fiind folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o acţiune fungicidă;

* Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor;

* Ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă;

* Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte.

* Produsul (portocale, lămâi, trebuie foarte bine spălat înainte de consum, iar coaja nu trebuie folosită în niciun caz .

În România, se înregistrează anual 260 de noi cazuri de diabet şi 500 de cancer la copii. Anul acesta, 122 de tone de pesticide contrafăcute extrem de periculoase au fost confiscate în 16 ţări europene.

(Jurnal)