Cotele apelor Dunării au ajuns luni, în dreptul Portului Giurgiu, la 640 de centimetri, ceea ce înseamnă atingerea cotei de inundaţie.

Dunărea a depăşit cota de atenţie şi la Galaţi, fiind înregistraţi 3 cm peste cotă.

La Brăila, cota de atenţie este depăşită de trei zile. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi monitorizează cu atenţie evoluţia creşterii cotelor apelor Dunării şi a afluenţilor din zona de competenţă, adică Prut şi Siret. Echipe de control din cadrul inspecţiei de prevenire au făcut verificări la agenţii economici riverani fluviului. Au fost verificate pregătirea şi luarea măsurilor de apărare împotriva inundaţiilor, conform planurilor proprii, şi dotarea cu materiale de primă intervenţie, saci, nisip, folii. Se fac în continuare controale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Specialişii spun că sectorul Dunării, în aval de Gruia, este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Codul portocaliu, emis de hidrologi, este valabil pentru perioada 24 martie – 31 martie, pe Dunăre pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării. Cu toate că nivelul Dunării este unul ridicat, comparativ cu ceea ce era obişnuit pentru Giurgiu, specialiştii ne dau asigurări, în continuare, că nu vom avea, ca şi judeţ, probleme din această cauză. Mai mult, am fost asiguraţi că nu se va atinge debitul din urmă cu aproximativ 12 ani când, în 2006, debitul Dunării (maxim) la Giurgiu a fost de peste 16.000 mc/s. La momentul documentării noastre, luni, 26 martie, debitul era de 12.550 mc/s. De altfel, cotele Dunării manifestă, pentru următoarele două zile, o tendinţă de scădere.

(Jurnal)