coada analize 2Miercuri 1 iunie, la uşile “Centrului Medical Ema” din Municipiu, circa 100 de persoane, în majoritatea lor pensionari,  se călcau pe picioare pentru a obţine un loc cât mai în faţă în încercarea lor de a-şi recolta sânge  pentru  analizele de laboratot indicate de către medicii de familie. Întrebaţi care este motivul panicii lor, cetăţenii ne-au spus că fondurile alocate analizelor compensate  dispar doar  după câteva zile, la începutul fiecărei luni, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate apărându-se de fiecare dată spunând că plafonul primit de la Casa Naţională, de la Bucureşti este insuficient.

Vizibil iritaţi, oamenii mai spuneau că stau la rând de la ora 4 dimineaţa şi că până la ora accesului în Centrul Medical (ora 8.00) lista deja înregistrase circa 70 de solicitanţi! Evident că  teama lor se lega şi de faptul că Laboratorul avea la rândul său  un program limitat, dar şi de faptul că zvonurile de tot felul generau o stare de suspiciune generală…  

Directorul Centrului de Sănătate, dr. Stan Iuliu, ne spunea că panica este inoculată în mentalul populaţiei de către incoerenţa Sistemuluide Sănătate  inconsecvent  în ceea ce priveşte alocarea fondurilor destinate plăţii compensate a analizelor de laborator. “Au fost şi luni în care plafonul alocat analizelor de laborator au ajuns până la data de 25 ale lunii” – ne preciza dr. Stan. “În ultima vreme, coincidenţă sau nu, imediat după decapitarea  conducerii Sistemului de Sănătate lucrurile s-au înrăutăţit, fondul destinat acestor servicii terminându-se încă din primele zile ale lunii…” Domnia sa ne mai spunea că Centrul Medical pe care îl conduce are tot interesul de a presta cât mai multe astfel de servicii , făcând parte din sistemul privat al unităţilor medicale şi că din păcate  de multe ori pacienţii îi consideră în mod greşit pe ei vinovaţi de această carenţă a sistemului Naţional de Sănătate.  

(Florian TINCU)

1 COMENTARIU

  1. Scapasem o vreme de acest calvar.Cei care mai suntem inca in activitate renuntam ,daca mai apucam,pana o sa avem timp,adica la pensie.Coada si la medicul de familie iar daca nu te doare ceva mai tare,se cam uita lung la tine.Personal nu am apucat analize gratuite de vreo 6-7 ani.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.