DSC00016Clasa de pian din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Giurgiu a luat naştere în urmă cu mai bine de 40 de ani, încă de la înfiinţarea instituţiei. În prezent, aici funcţionează două clase, în cadrul cărora cei peste 57 de elevi înscrişi învaţă ”tainele” acestui instrument muzical. Una dintre aceste clase este coordonată de prof. Cătălina Ţone, iar cealaltă de prof. Marioara Danilov.

Discutând cu cea din urmă, am aflat că cel mai tânăr cursant pe care în instruieşte în acest domeniu are numai 5 ani, iar cel mai în vârstă 54 de ani. Cursurile noastre nu ţin cont de vârstă, ci doar de talent şi pasiunea pentru pian şi pentru muzică, în general, ne-a declarat prof. Marioara Danilov.

Domnia sa ne mai spunea că elevii învaţă aici de la noţiunile elementare de tehnică a pianului, cum ar fi încălzirea degetelor şi studii de agilitate, până la piesele clasice sau prelucrări de muzică uşoară.

De-a lungul timpului, elevii clasei de pian din cadrul C.J.C.P.C.T. Giurgiu au participat la zeci de concursuri şi festivaluri, desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinătate, de unde, de cele mai multe ori, s-au întors acasă numai premiile I şi II.

Cel mai recent concurs internaţional la care au luat parte doi dintre elevii mei a fost cel de la Viena, intitulat ”Starurile Diasporei”, în urma căruia aceştia au fost recompensaţi cu premiul I, respectiv premiul II, ne mai spunea, cu mândrie în glas, prof. Marioara Danilov.

Într-adevăr, sunt foarte mândră de elevii mei, mai ales atunci când reuşesc să atingă performanţe şi, în acelaşi timp, am încredere în talentul şi ambiţia celor mici care îi urmează. Le promit că voi avea în continuare răbdare şi grijă şi că îi voi învăţa din suflet ”arta” pianului, astfel încât, peste un timp, şi ei să aibă parte de astfel de reuşite, a conchis prof. Marioara Danilov.

Teodora NICOLAU