Cine va beneficia de recalcularea pensiei anticipate?

0
333

Pe data de 24 octombrie, Camera Deputaţilor a aprobat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru completarea unui articol din Legea privind sistemul unitar de pensii.

Noul act normativ se adresează celor care, în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 s-au înscris la pensie anticipată în condiţiile de penalizare a cuantumului pensiei aşa cum au fost acestea reglementate.

Prin acea lege fuseseră introduse procente de penalizare a cuantumului pensiei anticipate parţiale mai mici comparativ cu cele din forma iniţială a articolului în discuţie. Astfel, penalizarea maximă conform legii 142/2016 este de 30%, faţă de 45%, cât prevedea forma iniţială a articolului 65 din legea 263/2010.

„Trebuie reţinut, în primul rând, faptul că recalcularea prevăzută de acest proiect de lege aflat în discuţie se face la cerere. De asemenea, drepturile de pensie recalculate se plătesc din luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea, iar recalcularea poate fi solicitată de persoanele care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Mai menţionez faptul că cererile pot fi introduse numai după data intrării în vigoare a legii”, declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”, directorul Casei Judeţene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru.

La această dată, în evidenţele CJP Giurgiu se află 65.275 de pensionari, dintre care în pensie anticipată, fără penalităţi, sunt 74, iar la pensie anticipată parţial (cu penalităţi), 733.

(Jurnal)