Prezenți în conferința de presă de miercuri, 3 iunie, susținută la sediul organizației județene a Partidului Național Liberal, doi foști președinți de Consiliu Județean (Dumitru Beianu și Vasile Mustățea) au dezbătut situația fierbinte a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu. Mai exact, au detaliat, pe baza actelor normative în vigoare, în atribuțiile cui stă plata salariilor celor aproximativ o mie de angajați ai instituției. 

Nu vreau să tratez acest subiect cu patos sau cu dorința de a evidenția atitudinea nepotrivită sau greșelile și defectele unuia sau altuia. Ne-am mai confruntat cu această situație, în anul 2018, când timp de patru luni nu au fost achitate salariile, și atunci mi-am dorit să fie un accident singular. Repetarea situației, însă, denotă că deciziile luate au fost folosite ca elemente perturbatoare” – Dumitru Beianu. 

Conform legislației în vigoare, și vreau să mă fac foarte bine înțeles, este datoria ambelor entități: Consiliul Județean, pe de o parte, și statul român, pe de altă parte. Mai concret: Consiliul Județean are obligația achitării salariilor personalului TESA, dar și a investițiilor sau cheltuielilor de investiții (modernizări, reparații etc), în timp ce statul român achită  acestor standarde minime de cost. În standardele acestea sunt incluse salariile personalului care lucrează în mod direct cu beneficiarii, cheltuielile cu hrana beneficiarilor, cu întreținerea acestora, sume de bani pentru nevoi personale, cheltuieli medicale nedecontate de Casa de Sănătate și cheltuieli cu reintegrarea în familie” – Vasile Mustățea. 

Întrebați când își vor primi salariile angajații de la DGASPC Giurgiu, cei doi au răspuns că asta depinde, în mare parte, de Consiliul Județean, care poate face oricând o rectificare. 

Cu mai multe detalii privind declarațiile celor doi politicieni liberali vom reveni în cursul zilei de mâine, 4 iunie. 

(Jurnal)