topul-gafelor-facute-de-politicienConform experţilor, stresul, lipsa de educaţie sau de concentrare, incoerenţa în gândire şi chiar aroganţa sunt printre motivele care stau în spatele greşelilor de limbă şi de cultură flagrante făcute de către politicienii români.

De la dezacorduri flagrante comise de miniştri, inclusiv din fotoliul de la Educaţie, la formulări pleonastice sau pur şi simplu eronate, beţia de cuvinte încă îşi face loc în clasa politică, deşi au trecut  130 de ani de când Caragiale a pus pe hârtie „O scrisoare pierdută“, ironizând tocmai greşelile la fel de tragicomice. Recent premierul Victor Ponta a făcut o gafă la Carei. Rugat să sprijine amplasarea unui bust al regelui Ferdinand în oraşul din nord-vestul ţării, Ponta a spus: „Regele Ferdinand? Primul rege al României“. Istoric vorbind, primul rege al României a fost Carol I. Principatele Române au căpătat numele de România în 1866, când la conducerea ţării a fost adus, ca domnitor, principele Carol I, iar acesta a fost proclamat rege al României în 1881, odată cu adoptarea noii Constituţii, după obţinerea independenţei faţă de Imperiul Otoman. „Gândirea tulbure“ a politicienilor În general, perlele politicienilor sunt cauzate de lipsa de educaţie şi de incoerenţa în gândire, de cele mai multe ori, însă pot fi şi rezultatul oboselii, atâta vreme cât nu se repetă, explică specialiştii. Alexandru Nicolae, expert al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române, care şi-a dat doctoratul la Cambridge, spune că, în cazul greşelilor obişnuite, precum dezacordul, hipercorectitudinea şi pleonasmul, explicaţia e simplă: „necunoaşterea normelor limbii literare, dublată de presiunea unui discurs oral“. „Avem mai multe tipuri de greşeli. Avem greşeli de exprimare clasice, cum sunt cele fonetice precum „vişinile” în loc de „vişinele” (Elena Udrea), greşeli gramaticale (dezacorduri) sau greşeli de lexic şi logică, contradicţie în adaos, catalogată de autorii clasici ca „greşeală de gândire”, de exemplu: „o prioritate secundară”, expresie rostită de Liviu Pop. De asemenea sunt  greşeli provocate de neştiinţă pură, de exemplu: „Standford” în loc de „Stanford” din CV-ul Corinei Dumitrescu, fost pretendent la scaunul de ministru al Educaţiei în 2012. „Contradicţiile, tautologiile şi alte erori care depăşesc dimensiunea «corect/greşit» ridică semne de întrebare mai serioase fiindcă sunt erori de logică şi indică o gândire tulbure a celor care le produc. În concluzie, nu e de mirare că poţi merge la un colegiu universitar fără să fi luat Bacalaurea-tul“, este de părere lingvistul Alexandru Nicolae.

Politicieni de tip Farfuridi

Profesoara de limba română Ecaterina Stanca este de părere că lipsa de coerenţă în gândire este principalul motiv pentru care politicienii se pierd în fraze foarte lungi în discurs. „Ceea ce fac ei este chiar o trăsătură a comicului lui Caragiale, se numeşte „beţie de cuvinte“ şi îmi aduce aminte de discursurile lui Farfuridi din «O scrisoare pierdut㻓, a spus Stanca, dascăl la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ şi la Colegiul Teoretic Naţional din Capitală. În cazul exprimărilor de genul „unde găsesc pe Goagăl (sic!)“, celebra propoziţie rostită de Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Bucureşti, care şi-a adjudecat în timp cele mai multe perle, este vorba de incultură, susţine profesoara de română. Cât despre fraza „Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj“, cu două dezacorduri, rostită anul trecut de chiar ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, profesoara Stanca spune că de vină ar fi şi lipsa puterii de concentrare. Ministrul şi-a cerut scuze ulterior pentru greşeli, spunând că le-a făcut după 14 ore de muncă încontinuu. Însă, oficialul a lansat ulterior o altă gafă în direct, la o emisiune TV, unde a încurcat lupoaica din legenda lui Romulus şi Remus, fondatorii Romei, cu o vulpe.

Aroganţa, una din cauze

Celebră a rămas şi gafa Mariei Grapini, europarlamentar din partea Partidului Conservator, care a fost luată în derâdere din cauza postărilor sale agramate de pe Facebook, cum ar fi:  „Cred că intervenţia autorităţilor dublată de solidaritatea oamenilor şi cu ajutorul lui Dumnezeu putem să evităm accidentele legate de oameni“.

Expertul în educaţie şi totodată blogger la adevarul.ro ,Marian Staş  încearcă o altă explicaţie pentru perlele politicienilor:  aroganţa! „Sunt trei motive principale pentru care fac greşeli de exprimare: în primul rând din oboseală şi neatenţie, apoi fiindcă sunt needucaţi (mulţi nu ştiu să vorbească şi să scrie corect româneşte pentru că nu au învăţat cum se cuvine la vremea lor), dar şi fiindcă sunt aroganţi şi orgolioşi, drept pentru care nu ascultă şi nu primesc sfaturi, chiar şi atunci când spun tâmpenii“, a explicat Staş.

Regele perlelor, primarul “care este”!

Incontestabil regele perlelor politice rămâne Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al Capitalei: „Tre’ să vedem cum putem să rezolvăm o parte din problemele românilor şi nu cu asemenea formule de a spune ce tre’ să înveţe românii şi unde găsesc pe goagăl, gagăl cum, gugăl, gagăl gulgăl aşa. Unde găsim păpădia unde găsim nu ştiu ce şi unde ne interesăm de Herodot“. „Am auzit aseară nişte băieţi simpatici de la anumite ministere pe la televizor. Şi îi trimit să se ducă dreacu’ la muncă sau să citească câteva almanahe, să se ducă dracu’ la muncă să pună mâna pe carte”. „Nu există fiinţă umană, fie că locuieşte în Africa, în Asia sau în Rahova, care să nu fi văzut un film, să nu fi rupt o floare, o fată sau un băiat, după cazul care este fiecare.“ „Soarta mea a fost hotărâtă de destin”. „Vocea mea se va face auzită oriunde. Şi pe sub apă.“

 Un alt caz nefericit este polticianul  Mircea Duşa, ministrul Apărării, cel care rostea o gogomănie antologică  despre accidentul din Muntenegru: „Pe măsură ce, aşa cum a comunicat deja ambasadorul, se finalizează formalităţile de partea din Muntenegru, vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi.“  Şi exemplele pot continua… Traian Igaş, fost ministru de Interne: „Au fost disponibilizaţi cei care nu au avut sânge suficient în instalaţie şi nu au luat examenul. “Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României: „Mister Geoană, I fuck you!“. Tăriceanu este de asemenea faimos pentru frecvenţa cu care foloseşte „care“ în loc de „pe care“. Rozalia Biro, vicepreşedinte UDMR: „Nu am niciun biped în familie“ (?!) Remus Pricopie, ministrul Educaţiei: „Intervenţia mea se opreşte aici, aproape se opreşte aici, nu înainte de a vă spune dumneavoastră, copiilor şi părinţilor, că aveţi una dintre cea mai frumoasă şcoală din Bucureşti”. „Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj care nu a fost postat la 08:34, aşa cum s-a spus iniţial, ci la 09:34”. Maria Grapini: „Bună dimineaţa. Ninsoarea şi viscolul a adus din păcate dimineţi mai puţin bune la mulţi oameni. Elena Băsescu: „Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri. Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”. Elena Udrea, pe vremea când era ministru al Turismului: „Vişinile sunt acre pentru că sunt roşii, dar le voi face portocalii”. Anca Boagiu, pe vremea când era deputat PD-L: „Dacă la Bucureşti problema majoră este traficul, urmată de trafic şi de trafic, în această situaţie specială, deja, a PSD-ului, problema cea mare este traficul, traficul, traficul de candidaţi“.

Aşa că mai citiţi nişte almanahe şi-o să vedeţi atunci ce bine o să vorbeşti !

(Lim Bwtu)