AcasăActualitateCine poate parca în spațiul din fața domiciliului unui proprietar de autoturism....

Cine poate parca în spațiul din fața domiciliului unui proprietar de autoturism. E legal să parchezi mașina pe trotuar?

De multe ori apar discuții între proprietarii de autoturisme pe tema dreptului de a parca în fața domiciliului. Cert este că doar proprietarul are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei sale.

Legea stabilește totodată că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Ca să se afle în proprietate privată, ar trebui ca beneficiarul să plătească un impozit la Primărie pentru respectiva suprafață.

De asemenea, există posibilitatea de a închiria un loc de parcare de la primărie. Caz în care, conform legii, doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze acolo. Dar pentru asta ar trebui ca primăria să marcheze și să delimiteze acel spațiu de parcare.

În plus, cei care închiriază un loc de parcare primesc o pancartă specială, care conține numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul autorizației de închiriere. Și, în unele situații, primăria poate monta un blocator.

                       Este legal să parchezi mașina pe trotuar?

Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”…

Spațiul minim care trebuie lăsat pentru trecerea pietonilor trebuie să fie de 1 metru.

Însă, trebuie ținut cont și de regulile stabilite de administrațiile locale. Unele consilii locale au interzis parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate în acest sens.

          La cât se ridică amenda pentru parcare neregulamentară

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. Și cum în 2024 punctul de amendă a crescut la 165 de lei, înseamnă o sancțiune de 330 de lei. Amenda maximă e de 495 de lei. În plus, șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.

Dar, acesta poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Aceleași amenzi se vor aplica și dacă un conducător auto va parca mașina pe spațiul verde. Totodată, fiecare primărie poate stabili propriile sancțiuni pentru parcare neregulamentară, care sunt aplicate de Poliția Locală.

 

Sursa : PROMOTOR

VREMEA

Giurgiu
cer senin
29.6 ° C
29.6 °
29.6 °
15 %
3.9kmh
0 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
29 °
mie
23 °
joi
30 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com