Cine conduce cel mai scump autoturism din România

0
741

Cea mai scumpă mașină din România este un Bugatti Chiron. Mașina îi aparține unui om de afaceri croat care locuiește la București. Patru milioane de euro a plătit pe hypercar.

La volanul bolidului se află Josip Heit, un om de afaceri croat, supranumit Prințul criptomonedelor. Acesta este colaboratorul lui Alex Bodi, cel care a devenit soțul Biancăi Drăgușanu în toamna anului trecut.

Urmașul lui Veyron, Bugatti Chiron este pus în mișcare de un motor cvadri-turbo W16 de 8.0 litri, amplasat  central, care dezvoltă 1.500 de cai putere și 1.600 Nm între 2.000 și 6.000 rpm. Unitatea este cuplată la la un sistem de tracțiune integrală și la o transmisie automată cu șapte rapoarte. Șoferul poate schimba treptele și cu ajutorul padelelor din magneziu amplasate pe coloana de direcție.

Nu mai puțin de zece radiatoare de răcire a apei funcționează la Chiron, plus unul pentru uleiul de motor, unul pentru uleiul de transmisie și unul pentru diferențialul montat pe puntea din spate.

Caroseria mașinii lui Josip Heit, construită din fibră de carbon, este vopsită în alb și negru.

De 2,4 secunde are nevoie Bugatti Chiron pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h, în drumul său spre viteza maximă de 420 km/h.

Omul de afaceri croat se numără printre puțini norocoși care au putut achiziționa un Chiron. Constructorul francez de hypercar-uri construiește anual doar 100 de astfel de unități la uzina din Moselheim, Franța, pe o perioadă de cinci ani. Fiecare are un preț de pornire de 2 milioane de euro.