Cetățenii care, în după amiaza zilei de 19 august, au ales Punctul de Frontieră Giurgiu pentru a tranzita frontiera româno-bulgară, au avut parte de o serie de surprize neplăcute. În primul rând, pe site-ul IGPF (Inspectoratul General al Poliției de Frontieră) timpii de așteptare afișați pentru autoturisme, pe sensul de ieșire din țară, la PTF Giurgiu – Ruse, indicau 30 de minute și trei benzi deschise pentru tranzit.

Solicitați de către câțiva participanți la trafic aflați în frontiera Giurgiu, am dorit să verificăm chiar noi informațiile furnizate on line de către PTF.

(Foto – la întoarcerea în țară așa arăta frontiera Giurgiu)

După aproape jumătate de oră de așteptare abia ne aflam la jumătatea cârdului de autoturisme care păreau împietrite. Cât despre numărul de benzi deschise circulației, după cum se poate observa și din imaginile transmise de către aceiași cititori, nicicum nu este vorba despre trei, ci… de doar două! Este adevărat că, după ora 19:00, frontieriștii au mai dat liber la încă una. Experimentul nostru a durat circa 3 ore. Timpii de așteptare au fost depășiți cu mult, nefiind – așa cum menționam – respectată informația legată de numărul benzilor pe care se făcea verificarea documentelor.

Mai mult, într-o convorbire telefonică avută joi, după amiaza, oficialii ITPF Giurgiu susțineau la rândul lor, sus și tare, că, de fapt, sunt maxim 10 turisme în punctul de frontieră, iar de lucrat, se lucrează pe trei benzi. Lucru infirmat în timpul vizitei noastre, după cum precizam anterior.

Nu trebuie omis însă faptul că atitudinea polițiștilor de frontieră giurgiuveni, a fost impecabilă față de cei ce tranzitau zona, criticile noastre fiind legate de organizarea greoaie a sistemului de verificare a documentelor și transmiterea defectuoasă a informațiilor către public.

În aceste condiții, întrebarea legitimă ce se naște este legată de cine ar avea interes să inducă în eroare turiștii români, și, mai ales, de ce suntem uneori mințiți cu tupeu pe site-ul unei instituții publice?

(Jurnal)